ORIGINAL_ARTICLE
سازوکارها و معیارهای کارآفرینی دانشگاهی در آموزش عالی کشاورزی از دیدگاه خبرگان کارآفرینی
از آنجا که کارآفرینی دانشگاهی برای بسیاری از موسسههای آموزش عالی کشاورزی در ایران پدیده به نسبت جدیدی به شمار میآید، این فرآیند به خوبی برای آنها تبیین نشده است. این تحقیق در دو مرحله و با هدف شناسایی و اولویتبندی سازوکارهای کارآفرینی دانشگاهی در آموزش عالی کشاورزی به انجام رسیده است. جامعهی آماری شامل 24 تن از خبرگان با تجربهی عملی، تجربهی مدیریتی در سیاستگزاری و پشتیبانی نهادی و تجربهی حرفهای به شکل آموزش و پژوهش در زمینهی کارآفرینی دانشگاهی برای مشارکت در بررسی دلفی بود. بررسی دلفی در سه دور انجام شد و در نتیجه، 5 گزیدار و 7 معیار برای اولویتبندی سازوکارهای کارآفرینی دانشگاهی در آموزش عالی کشاورزی شناسایی شدند. در مرحلهی دوم تحقیق، با استفاده از فرآیند تحلیل سلسلهمراتبی، گزیدارها و معیارهای استخراج شده برای اولویتبندی سازوکارهای کارآفرینی دانشگاهی در آموزش عالی کشاورزی اولویتبندی شدند. دادههای مورد نیاز از راه تکمیل 21 پرسشنامه توسط نمونهای از خبرگان بر مبنای مقایسههای زوجی، گردآوری و از نرمافزارExpert Choice برای تحلیل دادههای گردآوری شده بهره گرفته شد. در نتیجه، پنج شیوهی کارآفرینی دانشگاهی از منظر همهی هفت معیار مورد مطالعه رتبهبندی شدند. بر این پایه؛ تاسیس شرکتهای دانشبنیان، با وزن نسبی 264/0، بالاترین رتبه را احراز کرد. تاسیس شرکت تعاونی دانشگاهی، با وزن نسبی 242/0، و واگذاری یا فروش امتیاز اختراعها، با وزن نسبی 213/0، در رتبهی دوم و سوم و انجام طرح تحقیقاتی بروندانشگاهی، با وزن نسبی 182/0، در رتبه چهارم قرار گرفت. سرانجام، ارایه خدمات مشاورهای، با وزن نسبی 099/0، در رتبهی آخر قرار گرفتند. هر سازوکار پیامد و بایستههای ویژه خود را دارد. در نتیجهی این تحقیق، مجموعهای از ملزومات نهادی، حرفهای و زیرساختی مورد نیاز برای پرداختن موسسههای آموزش عالی کشاورزی به کارآفرینی دانشگاهی معرفی شده است.
https://itvhe.areeo.ac.ir/article_107202_d427d7b6def4888d80d26a5a4159027e.pdf
2016-11-21
3
17
10.22092/jaear.2016.107202
آموزش عالی کشاورزی
کارآفرینی دانشگاهی
توسعه کشاورزی
شرکت دانشبنیان
تجاریسازی یافتههای تحقیقاتی
محمدشریف
شریف زاده
sharifsharifzadeh@gmail.com
1
عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
LEAD_AUTHOR
غلامحسین
عبدالله زاده
abdollahzade1@gmail.com
2
عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
AUTHOR
پورعزت، ع. ا. قلیپور، آ. و ندیرخانلو، س. 1389. شناسایی و اولویتبندی عوامل اثرگذار در تجاریسازی دانش در دانشگاهها (بر اساس مقایسهی روشهای پنج دانشگاه معتبر جهان). فصلنامه توسعه کارآفرینی، شماره 7، صص 35-66.
1
ذوالفقاری، ع. و حجازی س. ر.، و فرهودی، آ. 1390. جایگاه شرکتهای زایشی دانشگاهی در توسعه کارآفرینی در دانشگاهها. رشد فناوری، 7 (27)، صص 45 - 52.
2
زارع، ه. و سلامزاده، آ. 1391. شناسایی شاخصهای خروجی عملکرد تجاریسازی تحقیقات دانشگاهی براساس الگوی ترکیبی AHP وEFQM. توسعه کارآفرینی، 4 (15)، صص 85-104.
3
زالی، م.ر. رضوی، س. م.، و محمدزاده پارچین 1392. تبیین تاثیر فرهنگ سازمانی کارآفرینانه بر کارآفرینی دانشگاهی در دانشگاه تهران. فصلنامه مدیریت بازرگانی، 16، صص 89-114.
4
طباطباییان، ح.، صوفی، ب.، و باقری، ا. 1387. بررسی عوامل موثر بر شناسایی و انتخاب فناوریهای نرم: مورد کاوی SPR. فصلنامه سیاست علم و فناوری، 1 (3)، صص 61-70.
5
فکور، ب. و حاجیحسینی، ح. 1387. کارآفرینی دانشگاهی و تجاریسازی نتایج تحقیقات در دانشگاههای ایران (مطالعه موردی 7 دانشگاه مهم کشور). فصلنامه سیاست علم و فناوری، 1 (2) صص 59-70.
6
فیضی، ک. و ایران دوست، م. 1392. دلفی؛ روشی برای تحقیق، تصمیمگیری و آیندهپژوهی. تهران: انتشارات سازمان مدیریت صنعتی.
7
قدسی پور،ح. .1385. فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP). انتشارات دانشگاه صنعتی امیرکبیر.
8
هاشمنیا، ش.، عمادزاده، م.، صمدی، س.، و ساکتی، پ. 1388. روشهای تجاریسازی در آموزش عالی و چالشهای آن. فصلنامه انجمن آموزش عالی ایران، 2 (2)، صص 35-57.
9
یدالهی فارسی، ج.، زالی، م. ر.، و باقری فرد، س. م. 1390. شناسایی عوامل ساختاری موثر بر توسعه کارآفرینی دانشگاهی؛ مطالعه موردی دانشگاه جامع علمی – کاربردی. سیاست علم و فناوری؛ 4 (1)، صص17-32.
10
Abreu,M., and Grinevich, V. 2013. The nature of academic entrepreneurship in the UK: Widening the focus on entrepreneurial activities. Research Policy, 42: 408– 422.
11
Audretsch, D. B., Link, A. N., and Pena, I. 2012. Academic entrepreneurship and economic competitiveness: introduction to the special issue. Economics of Innovation and New Technology, 21(5-6): 427–428.
12
Bains, W. 2005. How academics can make (extra) money out of their science. Journal of Commercial Biotechnology, 11(4): 353–363.
13
Creswell, J. W. and Vicki L. Plano Clark. 2007. Designing and Conducting Mixed Methods Research. Thousand Oaks, CA: Sage.
14
Debackere, K., and Veugelers, R. 2005. The role of academic technology transfer organizations in improving industry science links. Research Policy, 34: 321-342.
15
Dunham, R. B. 1996. The Delphi technique. Madison, WI: University of Wisconsin.
16
Etzkowitz, H. 2004. The evolution of the entrepreneurial university. International Journal of Technology and Globalization, 1, 64–77.
17
Goldfarb, B., and Henrekson, M. 2003. Bottom-Up Versus Top-Down Policies Towards the Commercialization of University Intellectual Property. Research Policy, 32, P: 641.
18
Grimaldi, R., Kenney, M., Siegel, D. S., and Wright, M. 2011. 30 years after Bayh–Dole: Reassessing academic entrepreneurship. Research Policy, 40: 1045–1057.
19
Gurau, C., Dana, L., and Lasch, F. 2012. Academic entrepreneurship in UK biotechnology firms Alternative models and the associated performance. Journal of Enterprising Communities: People and Places in the Global Economy, 6(2): 154-168.
20
Jacob, M., Lundqvist, M. and Hellsmark, H. 2003. Entrepreneurial transformations in the Swedish University system: the case of Chalmers University of Technology. Research Policy, 32: 1555-1568.
21
Landry, R. Amara,ý N. and Rherrad, I. 2006. Why are some university researchers more likely to create spinoffs than others? Evidence from Canadian universities. Research Policy, 35: 1599-1615.
22
Link, A., Siegel, D., Wright, M., & Ensley, M. 2006. An empirical analysis of the propensity of academics to engage in informal university technology transfer (Working Paper in Economics, No. 0610). Troy, NY: Rensselaer Polytechnic Institute.
23
Lundqvist, M. A. and Middleton, K.L.W. 2013. Academic entrepreneurship revisited– university scientists and venture creation. Journal of Small Business and Enterprise Development, 20(3): 603-617
24
Narasimhan, R. 1983. An analytical approach to supplier selection. Journal of Purchasing and Materials Management, 19(1): 27-32.
25
Nell, L., van der Torren, B. and Dervojeda, K. 2006. Boosting the knowledge valorization process: putting plans into action: A practical study concerning the spin-off generation process at universities. The Hague, PricewaterhouseCoopers Advisory, p.17.
26
Peters, M.A. and Besley, T. (2008). Academic Entrepreneurship and the Creative Economy. Thesis Eleven, 94: 88–105.
27
Powersa, J.B., and McDougallb, P. P. 2005. University start-up formation and technology licensing with firms that go public: a resource-based view of academic entrepreneurship. Journal of Business Venturing, 20: 291–311.
28
Renault, C. S. 2006. Academic Capitalism and University Incentives for Faculty Entrepreneurship. Journal of Technology Transfer; 31: 227-239.
29
Shane, S. 2004. Academic entrepreneurship: University spinoffs and wealth creation. Edward Elgar Publishing.
30
Siegel, D. S., Wright, M., and Lockett, A. 2007. The rise of entrepreneurial activity at universities: organizational and societal implications. Industrial and Corporate Change, 16(4): 489-504.
31
Uctu, R. and Jafta, R. C.C. 2012. Academic entrepreneurship in South East Asia: an exploratory study of spin-offs in biotechnology from Hong Kong universities. Asian Journal of Technology Innovation, 20(1): 141–154.
32
Van Looy, B., Callaertb, J. Debackere, K. 2006. Publication and patent behavior of academic researchers: Conflicting, reinforcing or merely co-existing? Research Policy, 35(4):596–608
33
Wood, M. S. 2009. Does One Size Fit All? The Multiple Organizational Forms Leading to Successful Academic Entrepreneurship. Entrepreneurship Theory and Practice33(4): 629-947
34
Wood, M.S. 2011. A process model of academic entrepreneurship. Business Horizons, 54, 153—161.
35
Yang, P. Y. Chang, Y. and Chen, M. 2006. Factors Nurturing Academic Entrepreneurship in Taiwan. Journal of Enterprising Culture, 14(4):267-290.
36
ORIGINAL_ARTICLE
نگرش دانشجویان تحصیلات تکمیلی ترویج وآموزش کشاورزی و توسعه روستایی دانشگاه رازی کرمانشاه نسبت به آینده شغلی خود
یکی از بزرگترین چالشهای پیش روی جوانان مخصوصا دانشجویان بحث آیندهی شغلی در رشتهی تحصیلی است که این آینده نیز به نوع نگرش و علاقهی آنان نیز بستگی دارد که اگر نگرش مناسبی به رشتهی تحصیلی وجود نداشته باشد نمیتوان انتظار توسعه و افزایش مهارتها را داشت. این پژوهش با هدف بررسی نگرش دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشتههای ترویج و آموزش کشاورزی و توسعه روستایی دانشگاه رازی کرمانشاه نسبت به آینده شغلی با استفاده از روش کیو انجام شد که به صورت هدفمند و با روش نمونهگیری گلوله برفی تعداد 29 نفر از آنان برای بررسی انتخاب شدند. براساس مصاحبههای انجام شده با این دانشجویان در قالب گروههای بحث متمرکز، تعداد 35 عبارت استخراج شد که در قالب یک پرسشنامه متشکل از 35 کارت و یک پاسخنامه (نمودار کیو) در اختیار دانشجویان تحصیلات تکمیلی ترویج و آموزش کشاورزی و توسعه روستایی قرار گرفت که میزان موافقت یا مخالفت خود را با آنان مشخص کنند. تجزیه و تحلیل دادههای پژوهش با انجام تحلیل عاملی اکتشافی نوع کیو با استفاده از نرمافزار SPSSWin20 انجام شد. بنا بر یافتههای به دست آمده از تحلیل عاملی کیو؛ ذهنیت دانشجویان مشارکت کننده در پنج ذهنیت کارآفرینانه، منفعل و ناامید، امیدوارانه و در جستجوی فرصت، تبعیض نگر و واقع نگر، دسته بندی شدند که نتیجهی آن آشکار ساختن نگرش دانشجویان نسبت به آینده شغلی خود بود. مهمترین نگرش شناخته شده در این پژوهش نگرش کارآفرینانهی دانشجویان نسبت به آیندهی شغلی خود بود.
https://itvhe.areeo.ac.ir/article_107201_98af1e10a44e2c8b0d5e07fdb94d2aa0.pdf
2016-11-21
18
29
10.22092/jaear.2016.107201
"نگرش"
" آینده شغلی"
"روش کیو"
"دانشگاه رازی"
سمیه
خسروی
somayehkh6889@gmail.com
1
دانشگاه رازی
LEAD_AUTHOR
سمیه
شهبازی
somayeh.shahbazi22@gmail.com
2
دانشگاه رازی
AUTHOR
علی اصغر
میرک زاده
mirakzadeh_ali@yahoo.com
3
دانشگاه رازی
AUTHOR
مصیب
غلامی
gholami.mosayeb@gmail.com
4
دانشگاه رازی
AUTHOR
حسین
مهدی زاده
hossein.mahdizadeh@ilam.ac.ir
5
دانشگاه ایلام
AUTHOR
استواری، م. (1383). فنآوری اطلاعات و مسئله اشتغال دانش آموختگان کشاورزی در ایران. مجموعه مقالات همایش نقش فناوری اطلاعات در اشتغال تهران، انتشارات علم و صنعت، صص: 303-293.
1
آذربایجانی، م.، سالاری فر، م.ر.، عباسی، ا.، کاویانی، م و موسوی اصل، س.م. (1385) .روانشناسی اجتماعی با نگرش به منابع اسلامی، تهران: انتشارات سمت.
2
سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی (1393). نرخ بیکاری 25 درصدی دانش آموختگان. قابل دسترسی از طریق http://iaeo.org
3
جلالی، خ. (1382). ساماندهی اشتغال دانش آموختگان رشتههای کشاورزی و منابع طبیعی. فصلنامهی نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی، شماره 2، صص: 23-19.
4
خسروی پور، ب و سلیمان پور، م.ر. (۱۳۸۹). تبیین نقش ویژگیهای فردی موثر بر اشتغال دانش آموختگان دختر آموزش عالی، زن در توسعه و سیاست (پژوهش زنان)، دوره 8، شماره 4، صص: ۲۲۰-۲۰۳.
5
خوشگویان فرد، ع. (1388). روش شناسی کیو. تهران: مرکز تحقیقات صدای جمهوری اسلامی ایران.
6
شاه ولی، م و نوری پور، م. (1386). سازههای مؤثر بر نگرش دانشجویان کشاورزی کشور راهکارهای هدایت داوطلبان به رشته کشاورزی. مجله علوم ترویج کشاورزی ایران، جلد 3، شماره1، صص: 71-55.
7
شفیعی، ف و شعبانعلی فمی، ح. (1386). بررسی نگرش دانشجویان رشتههای کشاورزی به اشتغال در بخش کشاورزی. مطالعه موردی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، انجمن جمعیت شناسی ایران، جلد 4، شماره 2، صص: 192-173.
8
موحدی، ر.، چیذری، م و نوروزی، ا. (1386). بررسی مقایسهای گرایش دانشجویان آزاد اسلامی و دانشگاه دولتی نسبت به رشتههای کشاورزی در استان لرستان و همدان. مجله علوم کشاورزی ایران، سال سیزدهم، شماره 33، صص: 533-545.
9
Cannon, J. G. (2005). Perceptions of the influence of the Virginia governor’s school for agriculture on VGSA Alumni. (Doctoral dissertation, Virginia Polytechnic Institute and State University).
10
Christinal, L., Cecchettini, C., Sommer, R & Leising, G. (1992). Australian students' perceptions of agricultural carees. Journal of Agricultural Education, 33(1), 3036. Retrieved from http://www.Pubs.aged.tamu.edu/ja e/pdf/Vol33/33–01-30.
11
Robinson, J. S., Garton, B. L & Terry, R. (2007). Identifying the employability skills needed in the workplace according to supervisors of college of agriculture, food and natural resources greduates. Journal of Southern Agricultural Education Research, 57(1), 95-100. Retrieved from http://pubs.aged.tamu.edu/jsaer/pdf /Vol57/57-01-095.pdf.
12
Shabanali Fami, H., Alibeigi, A & Sharifzadeh, A. (2004). The participatory approaches and techniques for agricultural extension and rural development, Published by the Iranian Rural Development Institute Tehran.
13
Willy, Z. Z., Bowen, B. E., Bowen, C. F & Heinsohn, A. L. (1997). Attitude formulation of ethnic minority students toward the food and sciences journal of Agricultural Education.38 (2)2:21-29.
14
Hsia, T. C., Shie, A. J & Chen, L. C. (2008). Course planning of extension education to meet market demand by using data mining techniques, an example of Chinkuo Technology University in Taiwan. Expert Systems with Applications, 34(1): 596–602.
15
Hejazi, Y., Hashemi, S. M & Malek-Mohammadi, E. (2008). I. Iranian agricultural graduates and agri-business ventures. American Eurasian Journal of Agricultural and Environmental Science, 4(3), 311-317.
16
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی عامل های تأثیرگذار بر تصمیمگیری شغلی دانش آموختگان کشاورزی دانشگاه های شهرستان ایلام
ددر سالهای اخیر، تصمیمگیری شغلی همواره به عنوان یکی از چالشهای اساسی پیشروی دانشجویان دانشگاهها و مراکز آموزشی مطرح بوده است. نبود قطعیت در تصمیمگیری شغلی و در پی آن نگرانی در کسب شغل در آینده پس از دانش آموختگی، دغدغهی فکری بسیاری از دانشجویان به ویژه در سالهای آخر تحصیلات است. هدف از این تحقیق شناخت عامل های تأثیرگذار بر تصمیم-گیری شغلی دانش آموختگان کشاورزی دانشگاههای شهرستان ایلام میباشد. جامعه آماری این تحقیق را 2000 تن از دانش آموختگان رشته کشاورزی در گرایشهای مختلف تشکیل دادند. حجم نمونه بر پایه جدول مورگان 400 نفر به روش طبقهبندی با انتساب متناسب انتخاب شد. روایی پرسشنامه با نظرسنجی از متخصصان و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ تأیید شد و تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار spsswin19 انجام گرفت. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که پنج عامل با مقدار ویژه بالاتر از 1 استخراج شدند که در مجموع 564/57 درصد از واریانس کل متغیرها را تبیین کردند. نتایج مدل رگرسیونی ترتیبی نشان داد که متغیرهای سن، ساختاری و سیاسی، اقتصادی و ویژگیهای شخصیتی بیشترین تأثیر را بر احتمال تصمیمگیری شغلی دانش آموختگان دارند و 58 درصد از تغییرات آن را پیشبینی میکنند. لذا پیشنهاد میشود سیاستگذاری ها در بخش کشاورزی برای اشتغال دانش آموختگان بر مبنای عاملهای مشخص شده این تحقیق مساعد شوند.
https://itvhe.areeo.ac.ir/article_107208_5eda959f5c483c2edeacac9c65936ed6.pdf
2016-11-21
30
39
10.22092/jaear.2016.107208
فارغالتحصیلان کشاورزی
تصمیمگیری شغلی
اشتغال کشاورزی
علیرضا
پورسعید
a_poursaeed@yahoo.com
1
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام
LEAD_AUTHOR
رسول
بابایی
rasoulbabaei@yahoo.com
2
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام
AUTHOR
رویا
اشراقی سامانی
r_eshraghi@yahoo.com
3
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام
AUTHOR
اسکندری، ف؛ حسینی، س.م؛ کلانتری، خ. (1385). عوامل مؤثر بر عملکرد کارآفرینانه دانشآموختگان آموزش عالی کشاورزی و منابع طبیعی. اقتصاد کشاورزی و توسعه. سال چهاردهم، شماره 53، صص 107-134.
1
بهرامی، ف.ا؛ زمانی، غ.(1380). آموزش عالی کشاورزی، تنگناها و راهکارها. مجله جهاد، سال بیست و یکم، شماره 244-245، صص 27-32.
2
زارع، ع. (1385). آموزش عالی کشاورزی، مشکلات، چالشها و بحرانهای پیشرو. (http:// www. Aeea.ir)
3
شهبازی، ا؛ علی بیگی، ا.ح.(1385). تحلیل توقعات و انتظارات مدیران و کارفرمایان بخش کشاورزی از دانشآموختگان سطوح مختلف نظام آموزش کشاورزی، همایش شناسایی توانمندیها، موانع و راهکارهای اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاهی، دانشگاه آزاد مشهد
4
شهبازی، ا؛ علی بیگی، ا.ح. (1385). واکاوی شایستگیهای دانشآموختگان کشاورزی برای ورود به بازارهای کار در کشاورزی، مجله علوم ترویج و آموزش کشاورزی، شماره 1، جلد 2، صص 15-23.
5
صالحی، س؛ برادران، م. (1385). راهکارهای بکارگیری کارآفرینی در آموزش کشاورزی. جهاد، شماره 274، صص 183-205.
6
قریشی راد، ف. س.(1387). بررسی میزان امیدواری به اشتغال در آینده دانشجویان رشتههای علوم انسانی. مجله پژوهشی دانشگاه اصفهان. 29(1)،47-66.
7
میرزایی، م. ا؛ شامخی، ت؛ نائلی، م.ع؛ زاهدی، ق.ا؛ جزیرهای، م.ح. (1385). رابطهی آموزش عالی و کارایی و اشتغال دانشآموختگان: دیدگاه استادان، مدیران و دانشآموختگان (برریب موردی آموزش جنگل). پژوهش و سازندگی در منابع طبیعی، شماره 73، صص 11-26.
8
Behrens, T.T., McCulloch, M.A.(2004). Transitions employability skihhs curriculum: Measuring the diffusion of educational best practices, Web-based delivery, and expreiential learning. A dissertation in partial satisfaction of the requirements for the degree doctor of education. University of california, Los Angeles.
9
Creed, P., Prideaux, L., Patton, W. (2005). Antecedents and consequences of career Decisional states in Adolescence. Journal of Vocational Behavior. 67. 97-412.
10
Harvey, L., Locke, W., Morey, A.(2002). Enhancing employability, recognizing diversity: Making Links between higher education and the world of work, London & Manchester: Universities UK and CSU. Inc. Uk.
11
Kelly, A., Rob, sh. (2007). Enhancing the employability of our students, 12 th Annual Congress of the Ecss, 11-14 July 2007, Jyvaskyla, Finland.
12
Rabinson, J.P.(2000). What are employability Skill?(A fact sheet). The Workplace, 1(3): 1-3
13
Rainsbury, E., Hodges, D., Burchell, N., Lay, M.(2002). Ranking Workplace competencies: student and graduate perception, Asia- pacific Jurnal of Cooperative Education, 3(2): 8-18.
14
Rivera, W.(2001). Agricultural and rural extention worldwide: options for institutional reform in the developing countries. Rome:FAo.
15
Rothwell, A., Herbert, L., Rothwell, f.(2008). Self – perceived employability: construction and initial validation of ascale for university students. Journal of Vocational Bahavior, 73: 1-12.
16
York, M.(2004). Employability in the undergraduate curriculum: some student perspectives. European Journal of Education, 39(4): 409-427.
17
ORIGINAL_ARTICLE
عامل های تأثیرگذار بر پذیرش فناوری اطلاعات توسط دانشجویان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه پیام نور نهاوند
اگرچه فناوریهای اطلاعات دارای قابلیت لازم برای بهبود روشهای آموزشیاند، اما پذیرش آن در دانشگاهها بسیار ناچیز بوده است. لذا این تحقیق علی- ارتباطی با هدف کلی بررسی عاملهای تأثیرگذار بر پذیرش فناوری اطلاعات توسط دانشجویان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه پیام نور نهاوند انجام شد. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه پیام نور نهاوند تشکیل دادند که 175 تن از آنان بر پایه انتساب متناسب، به عنوان حجم نمونه تعیین و نمونهها با روش نمونهگیری تصادفی طبقهای انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه گردآوری شد. روایی ظاهری و محتوایی آن، توسط گروه متخصصان تأیید و برآورد پایایی پرسشنامه نیز با محاسبهی آلفای ترتیبی تأمین شد(86/0= α). بنا بر یافتهها، دانشجویان کشاورزی نگرش متوسطی نسبت به پذیرش فناوری اطلاعات داشتند. تحلیل مسیر با استفاده از نرمافزار AMOS نشان داد که متغیر نگرش دانشجویان نسبت به استفاده از فناوری اطلاعات (56/0=β)، بیشترین تأثیر را بر پذیرش فناوری اطلاعات توسط دانشجویان داشته است. پس از آن نیز به ترتیب متغیرهایی چون تجربه کار با اینترنت و رایانه (53/0=β)، شرکت در کلاسها و دورههای آموزشی (46/0=β)، برداشت ذهنی دانشجویان از آسانی استفاده (39/0=β)، برداشت ذهنی از سودمند بودن (28/0=β) و میزان تسلط دانشجویان به زبان انگلیسی (20/0=β)، بیشترین تأثیر را بر پذیرش فناوری اطلاعات توسط آنان داشته است. از این رو، پیشنهاد میشود با ارتقای دانش و تجربهی به کار گیری رایانه و دیگر فناوریهای اطلاعاتی در دانشجویان از طریق مشارکت آنان در کلاسها و دورههای آموزش رایانهای، شرایط لازم برای رشد نگرش مثبت و استفاده بیشتر از فناوری اطلاعات فراهم شود.
https://itvhe.areeo.ac.ir/article_107209_83390c37fece930b17ef04b975e6de14.pdf
2016-11-21
40
50
10.22092/jaear.2016.107209
فناوری اطلاعات و ارتباطات
دانشجویان کشاورزی و منابع طبیعی
پذیرش فناوری اطلاعات و ارتباطات
سهیلا
پورجاوید
pourjavid57@yahoo.com
1
دانشگاه رامین خوزستان
LEAD_AUTHOR
بهمن
خسروی پور
b.khosravipour@gmail.com
2
دانشیار دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
AUTHOR
اسدی، ا. و کریمی، آ.(1386). واکاوی سازههای موثر بر کاربردهای فناوری اطلاعات توسط آموزشگران مراکز آموزش علمی-کاربردی. مجله علوم کشاورزی ایران، دوره 2، شماره 38، صص 289-277.
1
جعفری، م. و دیانی، م. ح.(1390). بررسی میزان و چگونگی استفاده از اینترنت توسط دانشجویان دانشگاه کابل و عوامل مؤثر و بازدارنده. مجله کتابداری و اطلاع رسانی، جلد 13، شماره 3، صص 204-179.
2
حسن شاهی، م.(1385). بررسی نگرش و میزان استفاده اعضای هیأت علمی دانشگاه شیراز نسبت به پایگاههای اطلاعاتی الزویر، ابسکو، ساینس دایرکت و پروکوئست. پایان نامه کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع رسانی، دانشگاه شیراز.
3
حیاتی، ز. و ستوده، ه.(1381). بررسی تأثیر استفاده از منابع الکترونیکی اطلاعات بر فعالیتهای پژوهشی اعضای هیأت علمی دانشگاه شیراز. مجله علوم اجتماعی و انسانی دانشگاه شیراز، دوره 18، شماره 36، صص 203-189.
4
درانی، ک. و رشیدی، ز.( 1386). بررسی عوامل موثر بر پذیرش فناوری اطلاعات توسط دبیران مدارس هوشمند شهر تهران با تاکید بر مدل پذیرش فناوری اطلاعات. پژوهش در نظامهای آموزشی، جلد 1، شماره 1، صص 46-23.
5
شیخشجاعی، ف. و علومی، ط.(1386). بررسی عوامل موثر بر پذیرش فناوری اطلاعات توسط کتابداران کتابخانههای دانشکدههای فنی دانشگاههای دولتی شهر تهران. کتابداری و اطلاعرسانی، جلد 10، شماره3، صص 34-9.
6
علی بیگی، ا.ح. و پورجاوید، س.(1393). نگرش رایانهای کارشناسان ترویج کشاورزی شهرستان کرمانشاه. فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، سال چهل و سوم، شماره 4، صص 636-625.
7
غلامحسینی، ل.(1387). یادگیری الکترونیک و جایگاه آن در نظام آموزش دانشگاهی. مجله دانشکده پیراپزشکی ارتش جمهوری اسلامس ایران، سال سوم، شماره 2، صص 36-28.
8
فلکی، م.؛ شعبانعلی فمی، ح.؛ ایروانی، ه. و موحد محمدی، ح. (1387). بررسی نگرش کارشناسان ترویج کشاورزی در زمینه بهکارگیری فناوری اطلاعات در نظام ترویج کشاورزی ایران. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 12(43الف): 265-253.
9
کرانی، ز.؛ شعبانعلی فمی، ح.؛ رضوانفر، ا. و قاسمی، ج.(1388). بررسی نگرش دانشجویان پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران نسبت به استفاده از فناوری اطلاعات در شغل کشاورزی. مجله تحقیقات اقتصادی و توسعه کشاورزی ایران، دوره 2-40، شماره 3، صص 177-167.
10
کریمی، آ.، مختارنیا، م. و صفا، ل.(1386). تحلیل عوامل موثر بر استفاده آموزشگران از فناوریهای اطلاعات و ارتباطات در آموزشهای فنی و حرفهای کشاورزی(مطالعه موردی استان زنجان. مجله علوم کشاورزی ایران، دوره3-شماره38، صص 160-149.
11
ماستری فراهانی، ف.؛ شریف، ع. و استاد حسنلو، ح.(1391). موانع به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در فرآیند یادگیری- یاددهی. فصلنامه راهبردهای آموزش، دوره 5، شماره1، صص 21-15.
12
مشهدی، م.، رضوانفر، ا. و یعقوبی، ج.(1386). عوامل موثر بر استفاده از فناوری اطلاعات توسط اعضای هیات علمی کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران. فصلنامه پژوهش و برنامهریزی در آموزش عالی، دوره 2، شماره 44، صص 171-151.
13
نیکنامی، م.(1384). طراحی نظام فناوری اطلاعات و ارتباطات به منظور توسعه ترویج کشاورزی ایران. رساله دکتری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران.
14
Atilgan, Dogan & Bayram, Ozlem (2006). " An Evaluation of faculty use of the Digital library at Ankara University, Turkey". The journal of academic librarianship, 32 (1),86-93.
15
Charlat, Ratchada (2004)., " The use of Electronic journals by Faculty Members, Physicians and Medical Students of the Faculty of Medicine, Prince of Songkla University". Songklanakarin journal of Social Sciences and Humanities. 10(3).
16
Fang, J., P., Shao, & G. Lan)2009(. Effects of innovativeness and trust on web survey participation. computers in human behavior, 25, 144–152.
17
Heysung, P. (2009). Factors that Affect Information Technology Adoption by Teachers.http://cehs07.unl.edu/cehsabstracts/docs/HyesungPark0504.pdf.
18
Hsu, M.K., S.W., Wang, and K.K. Chiu )2009(. Computer attitude, statistics anxiety and self-efficacy on statistical software adoption behavior: An empirical study of online MBA learners. computers in human behavior, 25(2), 412-420.
19
Ibrahim, Ahmed Elhafz (2004)., " Use and user perception of electronic resources in the United Arab Emirates University (UAEU)". Libri, 54, 18-29.
20
Khvilon, E. (2002). Information and communication technology in education: A curriculum for schools and programme of teacher education. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO).
21
Maningas, R. V. & S. T. Mancebo. )2004(. Utilization of IT-based services and communication technology media by end-users of agricultural research and extension networks in the Philipins. AFITA/WCCA joint congress on IT in agriculture, 13-20, Thailand: Bangkok.
22
Rezaei, M., H., Movahed Mohammadi, A., Asadi, & Kh., Kalantary)2008(. Predicting e-learning application in agricultural higher education using technology acceptance model, Turkish Online. Journal of Distance Education, 9(1), 85-95.
23
Rosenzweig, Mark D. (2000).Survey Result: The Net Makes. American Institute of Chemical Engineers.CEP:93-96. [On-Line]. Available at: http://www.aicho.org/cep/.
24
Yaghoubi, J., & E., Shamsai. )2004(. Assessing effective factors in using internet by faculty members of agricultural college of Zanjan University. Iran, Proceedings of the 19th Annual Conference Dublin, Irland, May 23-29, 604- 608,http://www.aiaee.org/ 2004/accepted/ 088.
25
Yu, P., H., Li, & M.P., Gagnon)2008(. Health IT acceptance factors in long-term care facilities: A cross-sectional survey. international journal of medical informatics, 78(4), 219-229.
26
ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر آموزش کارآفرینی و سودمندی آن بر قصد کارآفرینانهی دانشجویان کشاورزی دانشگاههای غرب کشور
آموزش کارآفرینی یک موضوع مهم و مورد توجه در دانشگاههای کشورهای مختلف جهان میباشد و سودمندیهای آن مورد ستایش محققان و آموزشگران قرار گرفته است، ولی اثربخشی واقعی این نوع آموزش به طور جامع بررسی نشده است. بنابراین هدف این پژوهش آن است که با استفاده از نظریه رفتار برنامهریزی شده، تاثیر آموزش کارآفرینی مشخص شود و سودمندیهای ناشی از این گونه برنامهها تعیین گردد. روش پژوهش، شبه تجربی از نوع پیشآزمون- پسآزمون میباشد. به منظور انجام این پژوهش، 109 تن دانشجویان کشاورزی شرکت کننده در درسهای آموزش کارآفرینی در چهار دانشگاه غرب کشور (بوعلی سینا، کردستان، شهرکرد و ایلام) به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند. دادههای مورد نیاز از طریق پرسشنامه در آغاز و پس از پایان درسهای کارآفرینی تکمیل و گردآوری شد. روایی محتوایی پرسشنامه را گروهی از خبرگان بررسی و تایید کردند و پایایی بخشهای مختلف آن نیز با استفاده از ضریب تتای ترتیبی تایید شد (71/0 تا 88/0). بنا بر نتایج، تاثیر آموزش کارآفرینی بر عاملهای انگیزشی (نگرش، کنترل رفتاری درک شده، هنجارهای ذهنی) و قصد کارآفرینانهی دانشجویان مثبت و معنیداری بود. همچنین نتایج بیانگر آن بودند که در بخش سودمندیهای برنامه (یادگیری، الهامبخش بودن و منابع رشد)، تنها یادگیری با تغییر نگرش و قصد کارآفرینانه رابطه مثبت و معنیداری داشت. در مجموع، یافتههای این پژوهش نشان داد که "نظریه رفتار برنامه ریزی شده" میتواند چارچوب مناسبی برای بررسی اثربخشی برنامههای آموزش کارآفرینی فراهم کند.
https://itvhe.areeo.ac.ir/article_107203_d26ba9046b81506b694c77f70f6d7aa8.pdf
2016-11-21
51
65
10.22092/jaear.2016.107203
آموزش کارآفرینی
نظریه رفتار برنامهریزی شده
قصد کارآفرینانه
یادگیری
الهامبخشی
سعید
کریمی
skarimi@basu.ac.ir
1
استادیارگروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا
LEAD_AUTHOR
فرشید
ملامیرزایی
mirzaeifarshid70@gmail.com
2
دانشگاه بوعلی سینا
AUTHOR
رضا
موحدی
movahedi686@yahoo.com
3
دانشگاه بوعلی سینا
AUTHOR
کریمی، سعید (1395). نقش خلاقیت در توسعه قصدکارآفرینانهی دانشجویان کشاورزی غرب ایران. پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، 8(36)، 16-3.
1
Ajzen, Icek (1991). The theory of planned behaviour. Organizational Behaviour and Human Decision Processes, 50: 179-211.
2
Alberti, A., Sciascia, B., & Poli. (2004). Entrepreneurship Education: Notes on an Ongoing Debate. paper presented at 14th Annual IntEnt Conference. University of Napoli Federico II, Italy.
3
Bandura, A. (1977). Social learning theory. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.
4
Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control, .New York: W. H. Freeman and Company.
5
Bird, B. (1988). Implementing Entrepreneurial Ideas: The Case for Intention. Academy of Management Review, 13(3): 442-453
6
Cardon, M. S., Wincent, J., Singh, J., & Drnovsek, M. (2009). The Nature And Experience Of Entrepreneurial Passion. Academy of Management Review, 34(3), 511–532.
7
Cardon, M., Foo, M., Shepherd, D., & Wiklund, J. (2012). Exploring the Heart: Entrepreneurial Emotion Is a Hot Topic. Entrepreneurship Theory and Practice, 36 (1), 1–10.
8
Chowdhury, Mohammed. (2007). Overcoming entrepreneurship development constraints: the case of Bangladesh. Journal of Enterprising Communities: People and Places in the Global, 1(3), 240-251.
9
Cohen, W. M., & Levinthal, D. A. (1990). Absorptive Capacity: A New Perspective on Learning and Innovation. Administrative Science Quarterly, 35(1), 128-152.
10
Fayolle, A. (1998). Teaching of Entrepreneurship: Outcomes from an innovative experience. Paper presented at IntEnt98 Conference, Oestrich-Winkel Conference.
11
Fayolle, A., & Liñán, F. (2014). The future of research on entrepreneurial intentions. Journal of Business Research, 67(5), 663-666.
12
Fayolle, Alain, Gailly, B., & Lassas-Clerc, N. (2006). Assessing the impact of entrepreneurship education programmes: a new methodology. Journal of European Industrial Training, 30(9), 701-720.
13
Fretschner, M., & Weber, S. (2013). Measuring and Understanding the Effects of Entrepreneurial Awareness Education. Journal of Small Business Management, 51 (3), 410–28.
14
Gimeno, J., Folta, T., Cooper, A., Woo, C., 1997. Survival of the fittest? Entrepreneurial human capital and the persistence of underperforming firms. Administrative Science Quarterly 42 (4), 750–783.
15
Gwynne, P. (2008). More Schools Teaching Entrepreneurship. Research Technology Management 51(2), 6‐8.
16
Iakovleva, T. Kolvereid, L., Stephan, U. (2011). Entrepreneurial intentions in developing and developed countries. Education and Training (53) 5
17
Johannisson, B. (1991). University training for entrepreneurship: a Swedish approach. Entrepreneurship and Regional Development, 3 (1), 67–82.
18
Karimi, S., Biemans, H. J. A., Lans, T., Chizari, M., & Mulder, M. (2016). The Impact of Entrepreneurship Education: A Study of Iranian Students' Entrepreneurial Intentions and Opportunity Identification. Journal of Small Business Management, 54(1), 187-209.
19
Karimi, S., Biemans, H. J. A., Mahdei, K. N., Lans, T., Chizari, M., & Mulder, M. (2015). Testing the relationship between personality characteristics, contextual factors and entrepreneurial intentions in a developing country. International Journal of Psychology,. doi: 10.1002/ijop. 12209
20
Karimi, S., Chizari, M., Biemans, H. J. A., & Mulder, M. (2010). Entrepreneurship education in iranian higher education: The current state and challenges. European Journal of Scientific Research, 48(1), 35-50.
21
Kautonen, T., van Gelderen, M., & Fink, M. (2015). Robustness of the Theory of Planned Behavior in Predicting Entrepreneurial Intentions and Actions. Entrepreneurship Theory and Practice, 39(3), 655–674.
22
Kolvereid, L., & Isaksen, E. (2006). New business start-up and subsequent entry into self-employment. Journal of Business Venturing, 21(6), 866-885.
23
Krueger, N. & Brazeal, D. (1994). “Entrepreneurial potential & potential entrepreneurs,” Entrepreneurship Theory & Practice, 18(3): 91-104.
24
Krueger, N. (2000). The cognitive infrastructure of opportunity emergence. Entrepreneurship Theory and Practice, 24(3), 5–24
25
Kuratko, D.F. (2005). The emergence of entrepreneurship education: Development, trends, and challenges. Entrepreneurship Theory and Practice, 29(5), 577-598.
26
Liñán, F., & Chen, Y. W. (2009). Development and cross-cultural application of a specific instrument to measure entrepreneurial intentions. Entrepreneurship Theory and Practice, 33(3), 593-617.
27
Martin, B. C., McNally, J. J., & Kay, M. J. (2013). Examining the formation of human capital in entrepreneurship: A meta-analysis of entrepreneurship education outcomes. Journal of Business Venturing, 28(2), 211–224.
28
Moro, D., Poli, A., Bernardi, Ch. (2003). Training and leading the future entrepreneur: a field experience,” Paper presented at the XX IASP World Conference on Science and Technology Parks, 1-4 June.
29
Nabi, G., Walmsley, A., Liñán, F., Akhtar, I. & Neame, C. (2016). Does entrepreneurship education in the first year of higher education develop entrepreneurial intentions? The role of learning and inspiration. Studies in Higher Education.
30
Oosterbeek, H., van Praag, M., & Ijsselstein, A. (2010). The impact of entrepreneurship education on entrepreneurship skills and motivation,” European Economic Review, 54(3), 442-454.
31
Peterman, N. E., & Kennedy, J. (2003). Enterprise Education: Influencing Students’ Perceptions of Entrepreneurship. Entrepreneurship: Theory and Practice 28(2), 129-144.
32
Schlaegel, C., & Koenig, M. (2014). Determinants of Entrepreneurial Intent: A Meta-Analytic Test and Integration of Competing Models. Entrepreneurship Theory and Practice, 38(2), 291–332.
33
Segal, G., Schoenfeld, J., & Borgia, D. (2007). Which classroom-related activities enhance students' entrepreneurial interests and goals? A Social Cognitive Career Theory perspective. Academy of Entrepreneurship Journal, 13(2), 79-98.
34
Shane, S., & Venkataraman, S. (2000). The promise of entrepreneurship as a field of research. Academy of Management Review, 25, 217-226
35
Shane, S. (2003). A General Theory of Entrepreneurship. The Individual-Opportunity Nexus. Edward Elgar, Cheltneham, UK.
36
Shapero, A., Sokol, L., (1982). Social dimensions of entrepreneurship. In: Kent, C., Sexton, D., Vesper, C. (Eds.), The Encyclopedia of Entrepreneurship. Prectice-Hall, Englewood Cliffs.
37
Souitaris, V., Zerbinati, S., & Al-Laham, A. (2007). Do entrepreneurship programmes raise entrepreneurial intention of science and engineering students? The effect of learning, inspiration and resources. Journal of Business Venturing, 22(4), 566-591.
38
Venkataraman, S. (1997). The distinctive domain of entrepreneurship research: an editor's perspective. In: Katz, J., Brockhaus, R. (Eds.), Advances in Entrepreneurship, Firm Emergence and Growth. JAI Press, Greenwich, CT.
39
von Graevenitz, G., Harhoff, D., & Weber, R. (2010). The effects of entrepreneurship education. Journal of Economic Behavior & Organization, 76(1), 90-112.
40
Weber, R. (2012). Evaluating Entrepreneurship Education. Munich: Springer
41
ORIGINAL_ARTICLE
عاملهای موثر در رضامندی دانشآموختگان ترویج و آموزش کشاورزی شاغل در بخش کشاورزی استانهای شمالی از آموخته های گرایش تحصیلی
هدف این تحقیق، شناخت نقش عاملهای موثر در رضامندی دانش آموختگان شاغل در بخش کشاورزی است. تحقیق از نوع علی-ارتباطی است. جامعه آماری تحقیق شامل همهی دانش آموختگان ترویج و آموزش کشاورزی شاغل در بخش کشاورزی (دولتی و غیردولتی) در استانهای شمالی کشور(مازندران، گلستان و گیلان) بود که مرتبط با رشته ترویج فعالیت میکردند (51=N). با توجه به حجم محدود جامعه آماری، سرشماری صورت گرفت. ابزار تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی شکلی آن بر پایه نظرسنجی از متخصصان و اعضای هیات علمی ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری تایید شد و پایایی آن از طریق تتای ترتیبی 89/0=θ محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل دادهها در دو بخش آمار توصیفی و تحلیلی از نرمافزار SPSSWin21 استفاده شد. تحقیق نشان داد که 9/56 درصد از دانش آموختگان، میزان همسویی و سازگاری آموخته های ترویجی و آموزش کشاورزیشان با انجام وظیفه شغلی خود را در سطح خوب ارزیابی کردند. همچنین، توانمندی کسب شدهی دانش آموختگان در زمینه های ارتباطات، مدیریت، ارزشیابی، برنامه ریزی، تحقیق و تدریس در سطح متوسط قرار داشت. دانش آموختگان شاغل، نگرش خوب و مثبتی نسبت به رشته تحصیلی خود داشتند. بر پایه نظر دانش آموختگان شاغل در سطح عملیاتی کشاورزی، اهمیت کاربرد و اولویت درسهای اصلی نسبت به درسهای اختیاری تاکید شده است. بین میزان همسویی و سازگاری آموخته ها و نگرش دانش آموختگان نسبت به رشته ترویج و آموزش کشاورزی با میزان رضایت از آموخته های آنان، رابطهی مثبت و معناداری وجود داشت. اجرای رگرسیون ترتیبی نشان داد که دو متغیر همسویی و سازگاری آموخته ها و نگرش 64 درصد احتمال تغییر سطح متغیر وابستهی میزان رضایت دانش آموختگان از آموخته های کسب شده را تبیین کردند.
https://itvhe.areeo.ac.ir/article_107204_aa8a147c8d84bbfcd3aa281d649ff746.pdf
2016-11-21
66
77
10.22092/jaear.2016.107204
ارزیابی کیفیت
ترویج و آموزش کشاورزی
رضامندی تحصیلی
دانش آموختگان شاغل
امیر
احمدپور
ahmadpour_amir@yahoo.com
1
عضو هیات علمی- دانشگاه آزاد اسلامی
LEAD_AUTHOR
اکبری، ر.، موحدی، ر. و کوچکیان، ح. (1388). بررسی نگرش دانشجویان کشاورزی نسبت به اشتغال در بخش کشاورزی. مجله پژوهشهای ترویج و آموزش کشاورزی، 2(4): 102- 91.
1
پزشکی راد، غ.، محتشم، ح. و فعلی، س. (1386). ارزیابی کیفیت رشته ترویج و آموزش کشاورزی از دیدگاه دانش آموختگان دانشگاه تربیت مدرس. مجله علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، 3(1):140-131.
2
پورحقیقی پور، س. م. و خادمی، س. (1384). بررسی نگرش دانش آموزختگان رشته مدیریت و برنامه ریزی آموزشی دانشگاه شیراز نسبت به اهمیت و فایده لرنامه درسی دوره. مجله علوم اجتماعی و انسانی دانشگاه شیراز، 22(4):143-131.
3
زمانی پور، ا. (1386). آموزش کشاورزی در ایران آغازی اشتباه و انجام بی سرانجام. مجله علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، 3(1):159-173.
4
زمانی، غ. (1380). برآورد نیروی متخصص مورد نیاز و آسیب شناسی اشتغال دانش آموختگان بخش کشاورزی کشور. گزارش طرح پژوهشی نیاز سنجی نیروی انسانی متخصص، تهران: موسسه پژوهش وبرنامه ریزی عالی.
5
شریف زاده، ا. (1390). شناسایی مولفه ها و نشانگر های ارزیابی کیفیت در آموزش عالی کشاورزی، پنجمین همایش "ارزیابی کیفیت در نظام دانشگاهی"، دانشگاه تهران- پردیس دانشکده فنی- اردیبهشت 1390.
6
صالحی، س. و برادران، م. (1385). راهکارهای بکارگیری کار آفرینی در آموزش کشاورزی. مجله جهاد، 274: 211- 184.
7
صبوحی، ف. (1380). بررسی و تحلیل علل بیکاری دانش آموختگان آموزش عالی، مجموعه مقالههای سمینار ارایه ی نتایج طرح نیازسنجی نیروی انسانی متخصص، تهران: مؤسسه ی پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی، 21 و 22 خرداد.
8
ملامحمدی، ا. (1379). ارزیابی کیفیت برنامة درسی رشتة برنامهریزی آموزشی در مقطع کارشناسی ارشد، پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه تهران، دانشکدة علوم تربیتی و روان شناسی.
9
ملک محمدی، ا. (1388). ترویج و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی. جلد اول، مرکز نشر دانشگاهی.
10
نوراله نوری وندی، ا. و برادران، م. (1387). نشانگرهای مطلوب ارکان ارزیابی درونی نظام آموزش عالی از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه کشاورزی رامین. مجله ترویج و اقتصاد کشاورزی، 1(4):69- 55.
11
Delaney, A. M. (2004). Ideas to enhance higher education’s impact on graduates’ lives: Alumni recommendations. Tertiary Education and Management, 10 (1): 89-105.
12
Dill, D. (2003). Allowing the market to rule: The case of the USA. Higher Education Quarterly, 57 (2):15-21
13
Katajavuori, N., Lindblom, Y., Lanne, S. & Hirvonen, J. (2006). The significance of practical training in linking theoretical studies with practice. The International Journal of Higher Education and Educational Planning, 51(3): 439–464.
14
Lee, L., Wong, P.K., Foo, M.D. & Leung, A. (2011). Entrepreneurial intentions: The influence of organizational and individual factors, Journal of Business Venturing, 26(1): 124-136.
15
Lin, J. (2006). Employment and China’s private universities: Key concerns. International Higher education Newsletter, 42(1): 1-28.
16
Mertens, L. (2004). Training, productivity and labor competencies in organizations: Concepts, methodologies and experiences. Montevideo: Centerior.
17
Swanson, B.E, Barrick, R.K. & Samy, M.M. (2007). Transforming higher agricultural education in Egypt: Strategy, approach and results. Proceedings of the 23th Annual Conference of AIAEE, Polson, Montana.
18
ORIGINAL_ARTICLE
رابطة سرمایة اجتماعی با قصد کارآفرینی دانشجویان کشاورزی دانشگاه تهران
پژوهش حاضر به منظور بررسی تأثیر ابعاد مختلف سرمایة اجتماعی بر نیت کارآفرینانة دانشجویان کشاورزی و توسعة مدلی در جهت تقویت آن انجام شده است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی، از نظر امکان کنترل متغیرها شبه آزمایشی، است. جامعه آماری تمام دانشجویان سال آخر کارشناسی کشاورزی پردیس کرج و پردیس ابوریحان دانشگاه تهران به تعداد (N=420) بود. نمونه آماری به تعداد 201 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شدند. ابزار اصلی برای جمعآوری دادهها پرسشنامه بود. برای آزمون فرضیات پژوهش از مدلیابی معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که از بین ابعاد ساختاری، رابطهای و شناختی سرمایة اجتماعی، سرمایة اجتماعی ساختاری از طریق متغیر میانجی امکانپذیری درک شده تأثیر مثبت و معنیداری بر قصد کارآفرینی دانشجویان دارد. همچنین مقدار ضریب تبیین (R2) برای متغیر قصد کارآفرینی 42/0 بود. در پایان پیشنهاداتی با توجه به نتایج تحقیق بیان شده است. همچنین مقدار ضریب تبیین (R2) برای متغیر قصد کارآفرینی 42/0 بود. در پایان پیشنهاداتی با توجه به نتایج تحقیق بیان شده است.
https://itvhe.areeo.ac.ir/article_107205_5904d0d172eb77600382020690571729.pdf
2016-11-21
78
89
10.22092/jaear.2016.107205
قصد کارآفرینی
دانشجویان
دانشگاه تهران
حجت
شکیبا
shakiba_h@ut.ac.ir
1
مدرس مرکز آموزش عالی امام خمینی ره
LEAD_AUTHOR
سید یوسف
حجازی
yhejazi@ut.ac.ir
2
استاد دانشگاه تهران
AUTHOR
سید محمود
حسینی
hoseinim@ut.ac.ir
3
استاد دانشگاه تهران
AUTHOR
احمدپور داریانی، محمود و مقیمی، سید محمد (1388). مبانی کارآفرینی. تهران: انتشارات فراندیش
1
رستمی، فرحناز. (1389). تبیین مولفههای سرمایهی اجتماعی در آموزش عالی. رسالهی دکتری آموزش کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران.
2
Bandura, A. (1977). Self-efficacy: Toward a unifying theory of behavioral change. Psychological Review, 84, 191–215.
3
Baumgartner, H., & Homburg, C. (1995). Applications of structural eXuation modelling in marketing research: A review. International Journal of Research in Marketing, 13, 139–161.
4
Bird, B. J. (1988). Implementing entrepreneurial ideas: The case for intention. Academy of Management Review, 13, 442-453.
5
Coleman, J. S. (1988). Social capital in the creation of human capital. American Journal of Sociology 94(Supplement): S95-S120.
6
Davidsson, P., & Honig, B. (2003). The role of social and human capital among nascent entrepreneurs. Journal of Business Venturing, 18, 301-331.
7
Granovetter, M. (1992). Problems of explanation in economic sociology, in N. Nohria & R. Eccles (Eds.), Networks and organizations, Harvard Business School Press, Boston, Massachusetts, 25-56.
8
Kline, R. B. (2005). Principles and practice of structural eXuation modeling. New York: Guilford.
9
Klyver, K. & Schøtt, T. (2011). How Social Network Structure Shapes Entrepreneurial Intentions? Journal of Global Entrepreneurship Research, Winter & Spring, 2011, Vol.1, No.1, pp.3-19
10
Kolvereid, L. (1996). Prediction of employment status choice intentions. Entrepreneurship Theory & Practice, 21, 47-57.
11
Krueger, N. F., Reilly, M. D., & Carsrud, A. L. (2000). Competing models of entrepreneurial intentions. Journal of Business Venturing, 15, 411-432.
12
Lee, D. Y., & Tsang, E. W. K. (2001). The effects of entrepreneurial personality, background and network activities on venture growth. Journal of Management Studies, 38, 583-602.
13
Liñán, F. et al. (2008). Entrepreneurial Intentions, cognitive social capital and culture: emprical analysis for Spain and Taiwan, Universidad de Sevilla, Av. Ramón y Cajal, 1. 41018-Sevilla (Spain).
14
Linan, F., & Santos, F. J. (2007). Does social capital affect entrepreneurial intentions? International Advantages in Economic Research, 13, 443-453.
15
Nahapiet, J., & Ghoshal, s. (1998). Social Capital, Intellectual capital & the organizational advantage. Academy of management Review, 23(2): 242260
16
Ripolles, M., & Blesa, A. (2005). Personal networks as fosterers of entrepreneurial orientation in new ventures. International Journal of Entrepreneurship and Innovation, 6, 239-248.
17
Rouse, j., (2007). Pathways to Entrepreneurship Across the Life Course: An Innovative Model. Institute for Small Business & Entrepreneurship (ISBE). P. 1
18
Shane, S., & Venkataraman, S. (2000). The promise of entrepreneurship as a field of research. Academy of Management Review, 25(1):217-226.
19
Shapero, A. (1982). Social dimension of entrepreneurship. in Encyclopaedia of entrepreneurship. Eds. Kent, C. A., Sexton, D. L., & Vesper, K. H. Prentice Hall, Englewood Cliff, NJ, 72-90.
20
Shook, C. L., Ketchen, D. J. Jr., Hult, G. T.M.,& Kacmar, K.M. (2004). An assessment of the use of structural eXuation models in strategic management research. Strategic Management Journal, 25, 397–404. StatSoft Inc. (2001). STATISTICA (data analysis software system), v. 6.
21
Shook, C. L., Priem, R. L., & McGee, J. E. (2003). Venture creation and the enterprising individual: review and synthesis. Journal of Management, 29, 379-399.
22
Singh, R. P. (2000). Entrepreneurial opportunity recognition through social networks. London: Garland Publiching, Inc.
23
Svendsen, G. L. H., & Svendsen, G. T. (2004). The creation and destruction of social capital: Entrepreneurship, co-operative movements and institutions. Cheltenham: Edward Elgar.
24
Tatarko, A., Schmidt, P (2016). Individual social capital and the implementation of entrepreneurial intentions: The case of Russia. Asian Journal of Social Psychology. Volume 19, Issue 1, pages 76–85
25
Uphoff, N. (2000). “Understanding Social Capital: Learning from the Analysis and Experience of Participation.” In Partha Dasgupta and Ismail Serageldin (eds.), Social Capital: A Multifaceted Perspective, Washington, D.C.: World Bank.
26
Wang, Y. (2008). The effect of cumulative social capital on job outcome of colleges graduates. Dissertation submitted to the faculty of the Virginia polytechnic institute and state university in partial fulfillment of the reXuirement for the degree of doctor of philosophy in education research and evaluation.
27
ORIGINAL_ARTICLE
رضامندی شغلی مروجان توسعه کشت توتون براساس عامل های انگیزشی و محیطی موثر در استان های مازندران و گلستان
مدیریت بهینهی منبعهای انسانی با تامین رضایت شغلی کارکنان موجب افزایش بهرهوری سازمان میشود به همین سبب این تحقیق در پی مـدل یـابی معادله ساختاری رضایت شغلی مروجان توسعه کشت توتون بر پایه عاملهای انگیزشی و محیطی در استانهای مازندران و گلستان انجام شده. تحقیق از نوع علّی- ارتباطی است و جامعه آماری آن را 46 نفر، مروجان توسعه کشت توتون استانهای مازندران و گلستان تشکیل دادند که با سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقـق ساخته بود که روایی محتوایی آن با نظرسنجی از متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی و پایایی آن با کمک اعتبار ترکیبی سازه ها تایید شد )96/0-82/0 = (CR. به منظور تجریه و تحلیل داده ها از PLS استفاده شد. نتایج تجزیه تحلیل دادههای تحقیق گویایی آن بود کـه میـزان رضـایت شـغلی1/9 درصـد از مروجان توسعه کشت توتون در حـد خیلی پایین، 5/20 درصـد در حـد پایین، 6/38 درصد متوسـط، 7/22 درصـد در حـد بـالا و 1/9 درصـد در حـد خیلی بـالا بـود. همچنین با توجه به دست آورد مدل یابی معادلـه سـاختاری، مهمترین عامل مؤثر بـر رضـایت شـغلی مروجان توسعه کشت توتون، عامـل محیطـی است که ضریب مسیر آن 53/0میباشد. عامل انگیزشی نیز به میزان 35/0 در رضایت شغلی مروجان توسعه کشت توتون تأثیر دارد. همچنین عامل محیطی بر عامـل انگیزشـی، بـا ضریب مسیر 47/0 تأثیر دارد.
https://itvhe.areeo.ac.ir/article_107206_b37fc9c500ce7cf0cb2b1794481abf88.pdf
2016-11-21
90
101
10.22092/jaear.2016.107206
"رضایت شغلی"
"مروجان توسعه کشت توتون"
" عاملهای محیطی"
" عاملهای انگیزشی"
علی اکبر
عباسی
1
دانشجوی دکتری دانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی رامین خوزستان
LEAD_AUTHOR
منصور
غنیان
m_ghanian@yahoo.com
2
دانشیار دانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی رامین خوزستان
AUTHOR
بهمن
خسروی پور
b.khosravipour@gmail.com
3
دانشیار دانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی رامین خوزستان
AUTHOR
اشکار، س. حجازی، و. کلانتری، خ. موحد محمد، ح. (1385). عوامل موثر بر رضایت شغلی از کارشناسان ترویج شیلات. مجله علوم کشاورزی ایران: دوره 2-37، شماره 2،ص 247-255
1
اعرابی، ح. ساعتچی،م. (1379). تجزیه وتحلیل عوامل موثر بر رضایت شغلی حسابرسان، پایان نامه کارشناسی ارشد حسابداری، دانشگاه علامه طباطبائی.
2
امانی ساری بگلو، ج. غلامعلی لواسانی، م. اژهای، ج. خضری آذر، ه. (1390). رابطه ارزشهای فرهنگی و متغیرهای فردی با میزان استفاده از رایانه در دانشجویان، مجله علوم رفتاری، دوره 5، شماره 1، ص 10-1.
3
حسینی کوهستانی، ا. (1391). شناسایی و رتبه بندی عواملی که بر رضایت شغلی کارکنان تأثیر دارند، پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری
4
حسینی، ک. و همپژوهان. ا. (1385). بررسی میزان رضایت شغلی کارکنان آموزش فنی و حرفه ای استان خراسان رضوی و عوامل مؤثر بر آن، طرح پژوهشی، اداره کل فنی و حرفه ای استان خراسان رضوی.
5
سپهوند، ا. محمدرضایی، ر. (1391). طراحی سنجه و بررسی عوامل موثر بر رضایت شغلی کارکنان شهرداری، فصلنامه مطالعات مدیریت شهری، سال چهاردهم، شماره 12
6
طوسی، م. ع. (1370). رفتار انسانی در کار. ترجمه مرکز آموزش مدیریت دولتی،تهران.
7
علیخانی دادوکلایی، م. چرمچیان لنگرودی، م. (1393). مدل یابی معادله ساختاری رضایت شغلی آموزشگران هنرستانهای کشاورزی استان مازندران، نشریه اقتصاد و توسعه کشاورزی، جلد 28، شماره 3، ص 212-204
8
غنیان، م. زمانی، غ، م. (1382). عوامل موثر بر رضایت شغلی مروجان کشاورزی در غرب آذربایجان، کردستان و کرمانشاه. مجله کشاورزی علمی: دوره 26، شماره 1؛ 93-103.
9
کریمی تکالمی. ل. (1386). بررسی عوامل موثر بر رضایت شغلی معلمان وزارت آموزش کشاورزی کشاورزی در استان منتخب ایران. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران.
10
مصدق راد. م. ت. (1387). تجزیه و تحلیل رضایت شغلی در میان کارمندان بیمارستان "، مجله دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه اصفهان، چلد.20، شماره 1، ص 61-49.
11
مهرابیان، ف. نصیری پور، ا. محمدیان کشاورز، س. (1384). بررسی میزان رضایت شغلی مدیران و سرپرستان واحدهای مختلف بیمارستانهای دولتی استان گیلان مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پژشکی ایران، شماره 61. ص 92-79.
12
AbuAlRub, R, El-Jardali, F, Jamal,D, Abu Al-Rub, N. (2016) Exploring the relationship between work environment, job satisfaction, and intent to stay of Jordanian nurses in underserved areas, Applied Nursing Research, Volume 31, Pages 19–23.
13
Aiken, L., Clarke, S., & Sloane, D. (2002). Hospital staffing, organizational support and quality of care: cross-national findings. International Journal for Quality in Health Care,, 50(5), 87-94.
14
Baah, K., & Amoako, G. K. (2011). Application of Frederick Herzberg’s Two-Factor Theory in Assessing and Understanding Employee Motivation at Work: a Ghanaian Perspective. European Journal of Business and Management, 3(9), 1-8.
15
Badri M.A., Mohaidat J., Ferrandino V., and Mourad T.E. (2013). “The social cognitive model of job satisfaction among teachers: Testing and validation”, International Journal of Educational Research, 57: 12–24.
16
Bakotic, D., & Babic, T. B. (2013). Relationship between Working Conditions and Job Satisfaction: The Case of Croatian Shipbuilding Company. International Journal of Business and Social Science, 4(2), 206-213.
17
Bloom, N and Van Reenen, j. (2007). “Measuring and explaining management practices across firms and contries”. Quart, j. Econ. 122. 1351-1408.
18
Brenda S.L. Anthony, T. Verena, M. (2006)"Causal inferences between participation in decision making, task attributes, work effort, rewards, job satisfaction and commitment", Leadership & Organization Development Journal Vol. 27. No. 5, pp. 399-414.
19
Castillo, J. X. & Cano, J. (2004). “Factors explaining job satisfaction among faculty”. Journal of Agricultural Education, 45(3), 65–74.
20
Chin W, Marcolin B, Newsted PA. (1996). Partial least squares latent variable modeling approach for measuring interaction effects: Results from a Montecarlo simulation study and voice mail emotion/adoption study. Proceedings of the 17th International Conference on Information Systems, Cleveland, Ohio; Available from: disc-nt.cba.uh.edu/chin/icis96.pdf
21
Chin W. (1988). The partial least squares approach to structural equation modeling. In G.A. Marcoulides, editor. Modern methods for business research. Mahwah, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates.;295-303.
22
Danish R.Q. & Usman A. (2010). “Impact of Reward and Recognition on Job Satisfaction and Motivation: An Empirical Study from Pakistan”, International Journal of Business and Management, 5(2). Available online at: www.ccsenet.org/ijbm.
23
Dawal, S. Z. & Taha, Z. (2006). “Factors Affecting Job Satisfaction in Two Automotive Industries in Malaysia”. Journal Teknologi. 44(A): 65 – 80.
24
Herzberg, F., Mausne, B., & Snyderman, B. (1959). The Motivation to Work. Jhon Wiley.
25
Hooman, H, S. (2002). “Preparation of the standard measures of job satisfaction”, Governmental Management Training Center, Tehran.
26
Kinicki,A.F, McKee-Ryan, C.Schriesheim and K.P.Carson.(2002).”Assessing the Construct Validity of the Job Descriptive Index:A Review and Meta-Analysis”.Journal of Applied Psychology .Vol.87.No.1. 14-32
27
Kurman Abraham. (1999). “Industrial and Organizational Psychology”, translated by H. Shkarkon. growth Publication. Tehran.
28
Malik, N. (2011). “Study On Job Satisfaction Factors of Faculty Members At University of Balochistan”. International Journal of Academic Research. 3(1): 267 – 272
29
May-Chiun Lo, T. Ramayah (2011), "Mentoring and job satisfaction in Malaysian SMEs" Journal of Management Development Vol. 30 No. 4, pp 427-440
30
Mrayyan, M, T. (2005). “Nurse job satisfaction and retention: comparing public to private hospitals in Jordan”. Journal of Nursing Management. 13: 40-50.
31
Petrescu, A and Simmons, R. (2008). “Human resource management practices and workers job satisfaction”. Manpower. 29 : 651-667.
32
Raziqa, A. & Maulabakhsha, R. (2015). Impact of Working Environment on Job Satisfaction. Procedia Economics and Finance, 23: 717 – 725. Available online at www.sciencedirect.com.
33
Robbins, A. (2005). “Organizational behavior management”. Omidvaran translation, first edition, mehraban Publication. Tehran (in farsi)
34
Zia pour A. (2014). “An investigation of the job satisfaction and related factors in nurses of Kermanshah hospitals”. Journal of Paramedicine and Rehabilitation Sciences.;2:27-34. (in farsi)
35
ORIGINAL_ARTICLE
عاملهای موثر بر گرایش گندمکاران استان ایلام به مشارکت در تامین هزینههای خدمات آموزش ترویج کشاورزی
یکی از رهیافتهای ترویجی، مشارکت کشاورزان در تامین هزینههای مورد نیاز برای آموزشهای ترویجی آنان است که پذیرش آن بهوسیله کشاورزان شرطها و بایستههای ویژهای دارد. این پژوهش با هدف بررسی عاملهای موثر بر گرایش گندمکاران استان ایلام برای مشارکت در تامین هزینههای خدمات آموزش ترویج کشاورزی انجام شد تا مشخص شود آیا میتوان به سوی ترویج خصوصی رفت یا نه. جامعهی آماری پژوهش را گندمکاران استان ایلام تشکیل دادند (57262=N) که با استفاده از جدول مورگان و روش تصادفی طبقهای، با انتساب متناسب، 381 تن از آنان به عنوان نمونه انتخاب و بررسی شدند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامهای محقق ساخته بود که روایی شکلی و محتوایی آن با نظرسنجی از متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام تایید شد. روایی سازه نیز با استفاده از روایی همگرا بر پایه دومعیار (79/0= AVEو 85/0= CR) تایید شد. پایایی ابزار اندازهگیری با استفاده از آزمون آلفای ترتیبی(84/0=α) نیز تایید شد. برای دستیابی به هدف بررسی از مدل رگرسیون لاجیت و نرمافزار 8Eviews استفاده شد. بنابر نتیجهی تحقیق، تنها 08/28 درصد از پاسخگویان گرایش به مشارکت در تامین هزینه خدمات آموزش ترویج کشاورزی داشتند. برآورد رگرسیون نیز نشانداد که عاملهای سطح تحصیلات کشاورزان، دارا بودن درآمد غیر کشاورزی، سطح زیرکشت گندم، پیشینهی کشت گندم، رضایت از خدمات ترویجی و گرایش به استفاده از خدمات ترویجی بر احتمال گرایش گندمکاران استان ایلام به مشارکت در تامین هزینههای خدمات ترویجی دریافتی تاثیرگذار هستند. بهجز عامل دارا بودن درآمد غیر کشاورزی دیگر عاملها بر احتمال گرایش گندمکاران به مشارکت در تامین هزینهها اثر مثبت داشتند.
https://itvhe.areeo.ac.ir/article_107207_120cc96769b4fc271102865ed4b8fbfe.pdf
2016-11-21
102
111
10.22092/jaear.2016.107207
گرایش به مشارکت
تامین هزینه ترویج
گندمکار
ترویج خصوصی
رضایت از خدمات ترویجی
رویا
اشراقی سامانی
r_eshraghi_s@yahoo.com
1
استادیار اقتصاد کشاورزی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام
LEAD_AUTHOR
تبرایی، م. و حسننژاد، م. (1388). بررسی عملکرد و عوامل موثر بر پذیرش برنامههای ترویجی اجرا شده در مسیر فرآیند توسعه کشاورزی : مطالعه موردی گندمکاران شهرستان مشهد، فصلنامه علمی پژوهشی اقتصاد و توسعه کشاورزی، علوم و صنایع کشاورزی، 23 (1) ، 59 - 68 .
1
تبرایی، م.، پارساپور، خ. و عابد، س. (1390). بررسی عوامل موثر بر احتمال تمایل چغندرکاران به پرداخت برای دریافت خدمات ترویج کشاورزی (مطالعه موردی شهرستان مشهد)، فصلنامه علمی پژوهشی اقتصاد و توسعه کشاورزی، علوم و صنایع کشاورزی، 25 (3)، 295 - 304 .
2
حجازی، ی. و سلطانی، ش. (1385). جلب مشارکت کشاورزان در تامین منابع مالی ترویج کشاورزی مطالعه موردی شهرستان ورامین، فصلنامه پژوهش و سازندگی در زراعت و باغبانی، 72، 73-90.
3
رضوانفر، ا. و عربی، ف. (1385). ادراک کشاورزان نسبت به خصوصیسازی خدمات ترویج امور دامدر ایران، علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، 2 (2 )، 45 - 56 .
4
نوذری، م. (1393). بررسی عوامل موثر بر احتمال تمایل غلاتکاران شهرستان رامهرمز بر پرداخت برای دریافت خدمات ترویج کشاورزی، پایاننامه کارشناسی ارشد مدیریت کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی.
5
6
Ajayi, A.O. (2006). An Assessment of Farmers’ Willingness to Pay for Extension Services Using the Contingent Valuation Method (CVM): The Case of Oyo State, Nigeria. The Journal of Agricultural Education and Extension: Competence for Rural Innovation and Transformation, 12(2), 97-108
7
Alex, G., Zijp, W. & Byerlee, D.(2002). Rural extension and advisory services: New directions. Rural development strategy background paper, ARD, World Bank, Washington, DC.
8
Dilek, B. B., Budak, F. & Kaçira, Ö. Ö. (2010). Livestock producers’ needs and willingness to pay for extension services in Adana province of Turkey. African Journal of Agricultural Research, 5(11), 1187-1190. Available online at http://www.academicjournals.org/AJAR
9
Farinde, A. J., & Atteh, A. P. (2009). Tending toward Extension Privatization in Nigeria: An Assessment of Arable Crop Farmers' Willingness to Pay for extension Services in Niger State of Nigeria, Journal of Agricultural and Food Information, 10, 63-73.
10
Hair, J., Black, C., Babin, J. & Anderson, E. (2010). Multivariate data analysis, New York, Prentice, Hall Publisher.
11
Meera, S.N., Jhamtani, A. & Rao, D.U.M. ( 2004). Information and Cmmunication Technology in Agricultural Development: A Comparative Analysis of Three Projects From India. In web: www.eldis.org/static.DOC14727.htm.
12
Mwaura, F., Muwanika, F. R. & Okoboi, G.( 2010). Willingness to Pay for Extension Services in Uganda Among Farmers Involved in Crop and Animal Husbandry, Contributed Paper Presented at the Joint 3rd African Association of AgriculturalEconomists (AAAE) and 48th Agricultural Economists Association of South Africa(AEASA) Conference, Cape Town, South Africa.
13
Oladele O.I. (2008). Factors Determining Farmers Willingness to Pay for Extension Services in Oyo State, Nigeria. Agricultura Tropica Et Subtropica, 41 (4), 165- 169
14
Ozor, N., Garforth, C. J. & Madukwe. M. C. (2013). FARMERS' WILLINGNESS TO PAY FOR AGRICULTURAL EXTENSION SERVICE: EVIDENCE FROM NIGERIA. Journal of International Development, 25(3),382-392.
15
Shekara, P. C. (2004). Status of Private Extension in India. Available online at: http://www.manage.gov.in/pvtext/pvtExt.htm
16
Sulaiman R.V. and Sadamate V.V. 2000. Privatizing farm extension in India. Policy Paper No.10, National Center for Agricultural Economics and Policy Research, New Delhi, India.
17
Uddina, M. D. E., Gaob, Q. & Mamun-Ur-Rashidc, M.D. (2016). Crop Farmers' Willingness to Pay for Agricultural Extension Services in Bangladesh: Cases of Selected Villages in Two Important Agro-ecological Zones, The Journal of Agricultural Education and Extension: Competence for Rural Innovation and Transformation, 22( 1), 43-60.
18
Ulimwengu, J. & Sanyal, P. (2011). Joint Estimation of Farmers‟ Stated Willingness to Pay for Agricultural Services, IFPRI Discussion Paper 01070
19
Yapa, K.D.A.J. & Ariyawardana, A. (2005). Willingness to Pay for a Fee-Based Extension Service by Tea Smallholders in Galle District, Srilankan Journal of Agricultural Economics, 7(1), 70- 84.
20
ORIGINAL_ARTICLE
نقش متغیرهای اجتماعی و اقتصادی بر دانش کشاورزی پایدار گندم کار استان تهران
برای دست یابی به کشاورزی پایدار و مناسب، باید بین عاملهای اقتصادی، اجتماعی، زیستی و فردی، غیر فردی و معنوی تعادل برقرار شود. این پژوهش با هدف تفکیک سطح دانشکشاورزان گندمکار استان تهران درزمینه کشاورزی پایدار، براساس متغیرهای اقتصادی اجتماعی بود. حجم جامعه آماری8532 گندمکار استان تهران بودند که براساس فرمول کوکران، حجم نمونه 130 تن تعیین شد و اطلاعات لازم از آنها گردآوری شد. این تحقیق علی-قیاسی به شیوه میدانی با ابزار پرسشنامه انجام شده است. روایی پرسشنامه را اعضای هیات علمی ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تأیید کردند و پایایی آن با انجام مطالعهی راهنما و محاسبه ضریب آلفای ترتیبی با استفاده از نرم افزارR محاسبه شد و مقدار آن برابر با (89=α) تأیید شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی(رگرسیون ترتیبی) با استفاده از نرم افزارهای SPSS19 انجام شد. یافتهها نشان دادند که دانش گندامکاران در حیطهی کشاورزی پایدار بیشتر گندم کاران در سطح متوسط است. متغیرهای (سن، عملکرد گندم، میزان زمین زیر کشت آبی و شمار دورههای ترویجی شرکت کرده) توان برآورد احتمال رشد دانش زیست محیطی گندم کاران را در حد24درصد دارند.
https://itvhe.areeo.ac.ir/article_107210_f30940c0b65e8d20b7df73d813fd92d8.pdf
2016-11-21
112
121
10.22092/jaear.2016.107210
کشاورزی پایدار
دانش گندم کاری
دانش کشاورزی
کانال های ارتباطی
کشاورزان گندم کار
مهرناز
خیاطی
mehrnaz.khayati@yahoo.com
1
دانشجوی دکتری آموزش وترویج کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان
LEAD_AUTHOR
وحید
علی آبادی
vahid.aliabadi@gmail.com
2
دانشجوی دکتری آموزش وترویج کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان
AUTHOR
حسن
صدیقی
sadigh-h@modares.ac.ir
3
دانشیاردانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران
AUTHOR
آیینی، ف. (1387). سنجش اثربخشی آموزش مولدان در افزایش تولید برنج استانهای گیلان و مازندران در سال 77-1376 .پایان نامه کارشناسی ارشد ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران.
1
پازوکی، س. و شاهپسند، م. ر. (1393). نقش آموزشهای ترویجی بر بهبود مدیریت گلخانهداری از دیدگاه گلخانهداران آموزش دیده پاکدشت. فصلنامه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، شماره 28، بهار، قابل دسترسی در:
2
http://www.magiran.com/view.asp?Type=pdf&ID=1320969&l=fa
3
جنت، س. چیذری، م. و عباسی، س. (1387). بررسی دانش فنی گاوداران پیرامون بهبود کیفیت شیر: مطالعه موردی شهرستان گلپایگان. مجله علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، جلد 4، شماره 1، ص 60-49.
4
چارسوقی امین، ح. موسوی، س. ا. و فرج اله حسینی، س. ج. (1386). بررسی عوامل مؤثر بر پذیرش روشهای کشاورزی پایدار در کشت آبی توسط گندمکاران استان سیستان و بلوچستان در سال زراعی 84-85. مجله یافته های نوین کشاورزی، سال دوم، شماره 1، ص 96-82.
5
حیدری ساربان، و. (1390). بررسی عوامل اجتماعی و اقتصادی مؤثر بر دانش کشاورزان گندمکار پیرامون مدیریت آب زراعی (مطالعه موردی: شهرستان مشکین شهر). مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی، سال چهارم، شماره 4، زمستان، (پیاپی 16)، صص 111-96.
6
رستمی، ر. (1389). بررسی عوامل مؤثر بر رفتار کشاورزان در حفاظت از آب و خاک. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تهران.
7
صدیقی، ح. و روستا، ک. (1383). بررسی عوامل تأثیر گذار بر دانش کشاورزی پایدار ذرت کاران نمونه استان فارس. مجله علوم کشاورزی ایران، جلد 34، شماره 4، ص 924-913.
8
عمانی، ا. ر.، و چیذری، م.(1385). تعیین ویزگی های اجتماعی-اقتصادی و زراعی گندم کاران شهرستانهای اهواز، دزفول و بهبهان با توجه به پذیرش روشهای کشاورزی پایدار کم نهاده (LiSA). مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، سال دهم، شماره اول، ص 119-110.
9
عنایتی راد، م. آجیلی، ع. رضایی مقدم، ک. و بیژنی، م.(1388). عوامل مؤثر بر دانش کشاورزان ذرت کار در زمینه کشاورزی پایدار در منطقه شمال غرب. مجله علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، جلد 5، شماره 2، ص 69-59.
10
میرگوهر، م. و موحد محمدی، ح.(1387). بررسی و اولویت بندی نیازهای آموزشی و ترویجی کشاورزان با استفاده از رویکرد سنجش اختلافی سطح دانش فنی و میزان کاربرد آن (مطالعه موردی گندم کاران استانهای تهران و اصفهان). مجله علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، جلد 4، شماره 1، ص 72-61.
11
کرمی ، ع . ١٣٧٢ . توسعه پایدار و سیاست کشاورزی . مجموعه مقالات دومین سمپوزیوم سیاست کشاورزی ایران . شیراز : مرکزنشر دانشگاه شیراز.
12
سلمانزاده ، س . ١٣٧١ . کشاروزی پایدار، رهیافتی در توسعه کشاورزی کشور ورسالتی برای ترویج ایران . مجموع مقالات ششمین.٢٩- سمینار علمی ترویج کشاورزی کشور ،تهران : سازمان ترویج کشاورزی ،ص
13
Absher, W. 2000. Current Challenges for Agricultural Development. [On-Line]. Available:
14
http://www. uky.edu/Agriculture/AgPrograms/main/pretty1b.gtml
15
Absher, W. 2007. What is Sustainable Agriculture? [On-Line]. Available: http:/ /www. uky.edu/
16
Agriculture/ AgPrograms/main/pretty1d.gtml
17
Ahmad, B., Chaudhry, M. A. & Bajwa, M. A. (2005). Prospects for low input sustainable agriculture in Pakistan. Progressive Farming, 12 (1): 67-70.
18
Boelense, D., Greek, E., & Ladisa, G. (2008). Water resources in the arid realm. London & New York: Rutledge, pp. 32-35.
19
Bos, M. G., Bosch, H. V. D., Diemont, H., Keulen, H. V., Lahr, J., Meijerink, G., & Verhagen,A.( 2007). Quantifying the sustainability of agriculture. Journal of Irrigation and Drainage Systems, 21(1): 1-15.
20
Dietz, T., Fitzgerald, A., &Shwom , R. (2005). Environmental values. Annual Review of Environment and Resources, 30 (3): 335-372.
21
Ferrigno, S., Ratter,S. G., Ton, P., Vodouhe, D. S., Williamson, S., & Wilson, J.( 2006). Organic cotton can help small farmers in Africa. Aspects of Applied Biology, 79 (5): 57-62.
22
Martin, S. Diaz, G.I., Plaza, E., Ruiz, M., & Castro, P.J. (2011). “State of the art of frameworks and middleware for facilitating mobile and ubiquitous learning development,”. The Journal of Systems and Software, 84,1883-1891.
23
Moore; J F., P. M. Quayle; J. Robinson; B. Sawada; G. Spiegelman & R. Van Wynsberghe. (2005). Recreating the university from within: Collaborative reflections on the University of British Columbia's engagement with sustainability. International Journal of Sustainability in Higher Education, 6: 65-80.
24
Motha . R ,P. (2007). Development of an agricultural weather policy. Agricultural and Forest eteorology 142 303–313 .
25
Panel, D. j., Marshal, G. R., Barr, N., Curtis, A., & Vanclay F. (2006). Underetanding and promoting adoption of conservation practices by rural Land holders; Forthcoming in Australian. Journal of Experimenture, 46 (11): 1407-1424.
26
Sharma, L. K., Chandargi, D. M. & Khurana, G. S. (2002). Farmer's characteristics and adoption of kharif maize technology. Indian Journal of Extension Education. 38(102): 88-89
27
Sain, G.E. & H. J. Barreto. 2009(). The Adoption of Soil Conservation Technology in El Salvador:
28
Linking Productivity and Conservation. Journal of Soil and Water Conservation, 51(4): 313-321.
29
Singh, R. K (2000). Farmers' knowledge of late sowed wheat production technology. Indian Journal of Extension Education, 35(3&4), 255-258.
30
Senanayake, R. 1991. Sustainable Agriculture Definitions and Parameters for Measurement. Journal of
31
Sustainable Agriculture. 1(4) 7-28.
32