TY - JOUR ID - 118705 TI - عامل های موثر بر مهارت کشاورزان در استفاده ی بهینه از منبع های آب کشاورزی شهرستان بهار، استان همدان JO - پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی JA - JAEAR LA - fa SN - 2717-1205 AU - موحدی, رضا AU - قادری مقتدر, نسرین AU - بلالی, حمید AU - شیرخانی, مریم AD - عضو هیات علمی دانشگاه بو علی سینا/همدان، ایران. AD - گروه توسعه روستایی، موسسه آموزش عالی عمران و توسعه، همدان، ایران AD - گروه ترویج و آموزش کشاورزی، ددانشکده کشاورزی، انشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. AD - گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 10 IS - 47 SP - 15 EP - 35 KW - : مدیریت آب کشاورزی KW - دانش آب KW - نگرش آب KW - مهارت استفاده‌ی بهینه‌ی آب DO - 10.22092/jaear.2019.120483.1480 N2 - این پژوهش با هدف بررسی عامل‌های موثر بر مهارت کشاورزان در استفاده‌ی بهینه از منبع‌های آب کشاورزی انجام شده است. جامعه‌ی آماری این تحقیق شامل همه‌ی کشاورزان شهرستان بهار استان همدان می‌باشد (1931N=) که 271 تن از آنان بر پایه‌ی فرمول کوکران به صورت تصادفی به عنوان نمونه‌ی تحقیق انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌های تحقیق، پرسشنامه بود که روایی آن با استفاده از نظر کارشناسان مربوطه و پایایی متغیرها با استفاده از آزمون آلفای ترتیبی (93/0-85/0α= ) تائید شد. یافته‌های آزمون من‌ویتنی نشان داد که دانش و مهارت استفاده‌ی بهینه از منبع‌های آب کشاورزی در کشاورزانی که در دوره‌های آموزشی مرتبط شرکت کرده بودند با کسانی که در این دوره‌ها شرکت نداشتند، دارای تفاوت معنی‌دار است. همچنین بر پایه‌ی یافته‌های آزمون کروسکال‌والیس بین مهارت بر پایه‌ی مالکیت زمین، منبع‌های کسب اطلاعات و منبع‌های تامین آب، تفاوت معنی‌داری وجود دارد. یافته‌های آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین مهارت و متغیر‌های دانش، نگرش و شمار قطعه‌های زمین رابطه‌ی مثبت و معنی‌دار و میزان تولید سالیانه، گستره‌ی زمین دیم و میزان کاربرد کودهای شیمیایی رابطه‌ی منفی و معنی‌داری وجود دارد. افزون‌بر-این، نتایج رگرسیون ترتیبی نشان داد سه متغیر دانش، نگرش و شمار قطعه‌های زمین، 9/50 درصد از احتمال تغییر سطح متغیر مهارت کشاورزان در استفاده‌ی بهینه از منبع‌های آب کشاورزی را تبیین می‌کنند. UR - https://itvhe.areeo.ac.ir/article_118705.html L1 - https://itvhe.areeo.ac.ir/article_118705_230a67b3d1f0d9ed2a1a71eeead8d03b.pdf ER -