Barriers of sustainable corn production from viewpoint of educational, policy making, social, economic and environmental aspects in Qazvin Province,Iran

Document Type : Research Paper

Author

Graduate in Agricultural Development, Azad University of Science and Research

Abstract

The sustainable agriculture has been noted by researcher long ago from viewpoint of educational, policy making, social, economic and environmental aspects. This research aimed at analyzing barriers of sustainable production of grain corn in Qazvin Province. The research method is causal-relationship and the statistical population include 987 grain corn producers in Qazvin Province which has been selected using Cochran formula as the statistical sample. The required data was collected using a questionnaire through random sampling method. The validity of the questionnaire was determined based on the comments of experts in agricultural promotion and education department affiliated to Qazvin Province Agricultural Organization and its reliability was determined using ordinal theta coefficient 0.89. The data was processed by AMOS/SPSS software. Results obtained from Spearman Correlation Analysis and structural equation indicated that lacking films and documentaries (educational factor), intermediaries (economic factor), lacking structure for participation of producers (from social viewpoint), failing to cultivate resistant types (agricultural aspect) and lacking accurate regulations for using chemical fertilizers are among main policy making barriers for sustainable grain corn production. The ordinal regression analysis showed that the agricultural (lack of preventing pests and diseases through cultivating resistant varieties), social (lack of suitable conditions for corn producers in decision making and planning) and educational (providing films and documentaries regarding scientific training for using natural products) factors affect barriers of sustainable grain corn production. These variable may explain in total 13-46% of dependent variable changes.

Keywords


بریم نژاد، ا. (1388).تحلیل پایداری در تولید چغندر کاران در استان تهران. فصل‌نامه اقتصاد کشاورزی، شماره6: 101-94
بردبار، م. حسینی، م و چیذری، م. (1389). تحلیل عوامل مؤثر بر امکان‌پذیری کاربرد کشاورزی پایدار از دیدگاه کارشناسان کشاورزی استان فارس. مجله پژوهش‌های ترویج و آموزش کشاورزی، سال سوم، شماره 2:61-55
پیروز بخت، ع. (1391). عوامل مؤثر در تولید پایدار در محصولات کشاورزی در ایران. فصل‌نامه پژوهش‌های روستایی، شماره12: 112-96
روستا، م. (1391).پایداری عوامل تولید محصول گوجه فرنگی در استان خراسان جنوبی. مجله توسعه روستایی، شماره3: 165-158
شادان، ع. و میهن خواه، ن. (1391). بررسی روش‌های اقتصادی کاهش ضایعات محصولات کشاورزی. مرکز پژوهش‌های اقتصادی و برنامه‌ریزی کشاورزی، مجله توسعه روستایی، شماره5: 99-91
علی آبادی، و.خیاطی، م و صدیقی، ح. (1395). نقش متغیرهای اجتماعی و اقتصادی بر دانش کشاورزی پایدار گندم کار استان تهران. فصل‌نامه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، شماره38: 113
عزیزی خالخیلی، ط وکریمی گوغری، ح واکبرپور، م، (1395). انگیزه کشاورزان برای شرکت در برنامه‌های آموزشی مرکزهای جهاد کشاورزی مازندران. فصل‌نامه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، شماره 39: 11
کاظمی، م. (1394). راهکارهای مهم جهت رسیدن به کشاورزی پایدار ذرت دانه ای. فصل‌نامه روستا و توسعه، شماره7: 29-33
کدیور، ح و گلی، م. (1393).پایداری زیست محیطی. فصل‌نامه آموزش محیط زیست و توسعه پایدار، شماره 16: 42-35
 محمدی، ف. (1390). طراحی الگوی کشاورزی پایدار کم نهاده در تولید محصولات گل‌خانه‌ای در استان تهران پایان‌نامه دکتری، بخش توسعه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
یزدانی، ح و سبحانی، م. (1388). نقش مدیریت نگرش و دانش فنی کشاورزان. فصل‌نامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، شماره3:45-36
 
Anonymous, M. (2009). Sugar beet and the environment in the UK. Report by the United Kingdom in accordance with Article of Council Regulation,4 (2),52-78
Abbott, P. Hurt, C. Tyner,W.E. (2011).What's Driving Food Prices in 2011. Journal of Agricultural Development in Africa,42 (8),89
Alenda,JK. (2015). related to acceptance of modern methods of production and the size of the Earth.Journal of Agricultural Environmental Change,17 (5), 97-105
James, Peter. (2012). The Sustainability Cycle. A New Tool for Product Development and Design. Journal for Sustainable Product Design, 14 (6), 35-42
Solomon, k. (2014).family factors influencing the adoption of sustainable farming systems. International Journal of Canola Resources Development, 28 (11),164
Saltiel,J. Baunder, JW. (2014).Adoption of sustainable agricultural practices. diffusion farm structure and profitability. Journal of Rural Studies. 59, (16),333–347