دانش و نگرش دانشجویان کارشناسی‌ارشد دانشگاه زنجان نسبت به کاربرد ریزفناوری در کشاورزی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه توسعه و ارتباطات روستایی، دانشگاه زنجان، ایران

2 دانشگاه زنجان

3 دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان

چکیده

در صورت برخورداری از دانش کافی و نگرش مثبت می توان با بهره‌گیری از فناوری‌های نانو در بخش کشاورزی به افزایش تولید محصول و امنیت غذایی کمک کرد. این پژوهش با هدف سنجش دانش و نگرش 345 تن از دانشجویان کارشناسی‌ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان نسبت به کاربرد فناوری‌های نانو با استفاده از پرسشنامه به انجام رسید که از بین آنها 120 تن به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. یافته های تحقیق نشان داد که دانش کلی دانشجویان نسبت به کاربرد فناوری نانو در بخش کشاورزی در حد کمتر از متوسط (89/2 از 5) است. میانگین نمره‌ی نگرش پاسخگویان نسبت به کاربرد فناوری نانو در بخش کشاورزی نیز (96/2 از 5) بیانگر نگرش نه چندان مساعد آنها نسبت به کاربرد فناوری نانو در این بخش بود. بالغ بر 90 درصد دانشجویان به منابع اطلاعاتی چون اینترنت، کتاب، تلویزیون و مجله دسترسی داشتند و اثر بخشی این منابع در اشاعه فناوری‌های نانو را مثبت ارزیابی کردند ولی در مقام مقایسه تنها 2/44 درصد از دانشجویان نقش نهادهای دولتی، چون ادارات کشاورزی، محیط‌زیست و منابع طبیعی در اشاعه‌ی فناوری‌های نانو را موثر دانستند. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نیز نشان داد که متغیرهای دانش پاسخگویان، رایانه و اینترنت، کتاب و سن دانشجویان تاثیر مثبت و معنی داری بر متغیر وابسته‏ یعنی نگرش دانشجویان نسبت به کاربرد فناوری نانو در بخش کشاورزی داشت. لذا متغیرهای مستقل و میانجی مورد ارزیابی در مجموع 59 درصد از واریانس مربوط به متغیر وابسته را با استفاده از روش تحلیل مسیر تبیین کردند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Knowledge and attitude of undergraduate Agricultural Master's Students of Zanjan on the Application of Micro Technology in Agriculture Sector

نویسندگان [English]

  • gholam reza mojaradi 1
  • Seyedeh shirin Golbaz 2
  • fatemeh Avizeh 3
1 Faculty of Agriculture, University of Zanjan
2 Faculty of Agriculture, University of Zanjan
3 Faculty of Agriculture, University of Zanjan
چکیده [English]

By using of agricultural nanotechnology’s science and knowledge in forms of Nano pesticides, Nano fertilizers, Nano sensors and zeolites for the maintenance of water and nutrients in soils, it can be help to increasing agricultural production and food security. This would require sufficient knowledge and its positive attitude towards the application of nanotechnology in the agricultural sector. This research was carried out by purpose of analyzing the factors affecting agricultural master's students’ attitude of Zanjan University towards application of nanotechnology in agriculture sector. The statistical population of the study consisted of 345 students of agricultural master's students at Zanjan University that 120 person were selected on the basis of Karjitsy and Morgan sampling tables as statistical samples size.The research instrument was a questionnaire whose validity was confirmed by academic experts, and its reliability was measured using Sequential alpha (α = 0.91-0.98). Based on the results of the research, the rating average score of the respondents' knowledge was 2.89 of 5 that reflect their unfavorable knowledge of the application of nanotechnology in agriculture. The rating average score of respondents' attitude was 2.96 of 5. The results of path analysis showed that the variables such as respondents’ knowledge, computer and Internet, book and students’ age had a significant positive effect on students' attitude towards application of nanotechnology in agriculture sector. Independent and intermediate variables were able to explain 59 percent of the variance associated with the dependent variable.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Application of nanotechnology
  • Agricultural stiudents
  • Technology disimination
امیری، م.، بهمنش، م. (1389). تأثیر فناوری نانو در حال توسعه با نگرش ویژه به ایران. چهارمین کنفرانس ملی مدیریت تکنولوژی ایران، 9 – 1.
پزشکی راد، غ. و کرمی دهکردی، ا. (1391). آمار اجتماعی و تحلیل داده‌ها در پژوهش‌های ترویج، توسعه و آموزش کشاورزی. انتشارات دانشگاه تربیت مدرس. تهران.497.
توحیدلو، ش.، میردامادی، م.، و رضایی، ر. (1390). تحلیل موانع آموزشی توسعه ریزفناوری نانو در بخش کشاورزی از دیدگاه محققان. فصل‌نامه پژوهش و برنامه‌ریزی در آموزش عالی، 61: 110 – 97.
رضایی، ر.، توحیدلو، ش.، و عربیون، ا. (1392). بررسی موانع کارآفرینی نانو فناورانه در بخش کشاورزی ایران. توسعه کارآفرینی، 6 (1): 124 – 105.
سلیمانپور، م. (1390). شناسایی مؤلفه‌های مؤثر بر توسعه کارآفرینی فناوری نانو در بخش کشاورزی ایران. رساله دکتری، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات. تهران.
عصاری، م.ج.، عباسی، ع.م.، عسکری‌پور، ط. و کاظمی، ا. (1396). بررسی سطح آگاهی و نگرش دانشجویان مختلف رشته‌های مهندسی بهداشت محیط و حرفه‌ای نسبت به مزایا و مخاطرات استفاده از فناوری نانو. بهداشت کار و سلامت، 1 (2)، 153-144.
علیزاده، م. (1393). کاربرد فناوری نانو در کشاورزی و مواد غذایی. ماهنامه تحلیلی، خبری و آموزشی، 65: 46 – 42.
ماقبل، ر.، چیذری، م.، و خیام‌نکویی، م. (1389). تحلیل عاملی عوامل بازدارنده پیرامون توسعه فناوری نانو در بخش کشاورزی ایران. علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، 6 (1): 40 – 31.
مهربان، ز. (1395). تحلیل محتوای آموزشی علم و فناوری نانو K12 در استرالیا و ایالات متحده آمریکا با تمرکز بر راهبردهای یاددهی-یادگیری. اندیشه‌های نوین تربیتی، 12 (1)، 61-32.
نعیمی، ا.، نجفلو، پ. و سبحانی، م.ج. (1394). نقش آموزش، ترویج و اطلاع رسانی در توسعه فناوری زیستی کشاورزی از دیدگاه متخصصان. فصلنامه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، 7 (33)، 110-97.
 
Ali, A., & Kunal Sinha, K. (2014). Exploring the opportunities and challenges in nanotechnology innovation in India. J. Soc. Sci. Poli. Imp, 2 (2), 227-251.
Dasgupta, N., Ranjan, S., & Ramalingam, C. (2017). Applications of nanotechnology in agriculture and water quality management. Environmental Chemistry Letters, 15 (4), 591-605.
Diefes-Dux, H. A., Dyehouse, M., Bennett, D., & Imbrie, P. K. (2007). Nanotechnology awareness of first-year food and agriculture students following a brief exposure. Journal of Natural Resources & Life Sciences Education, 36 (1): 58-65.
 Dijka, V. H., Fischera, A. R. H., Marvinb, H. J. P., & Trijpa, H. C. M. V. (2015). Determinants of stakeholders’ attitudes towards a new technology: nanotechnology applications for food, water, energy and medicine. Journal of Risk Research. doi.org/10.1080/13669877.2015.1057198
Dyehouse, M. A., Diefes-Dux, H. A., Bennett, D. E., & Imbrie, P. K. (2008). Development of an instrument to measure undergraduates’ nanotechnology awareness, exposure, motivation, and knowledge. Journal of Science Education and Technology, 17 (5):500-510.
Frewer, L., Gupta, N., George, S., Fischer, A., Giles, E., & Coles, D. (2014). Consumer attitudes towards nanotechnologies applied to food production. Trends in Food Science & Technology, 40 (2), 211-225.
George, S., Kaptan, G., Lee, J., & Frewer, L. (2014). Awareness on adverse effects of nanotechnology increases negative perception among public: survey study from Singapore. Journal of Nanoparticle Research, 16 (12): 1-11.
Grillo, R., Abhilash, P. C., & Fraceto, L. F. (2016). Nanotechnology applied to bio-encapsulation of pesticides. Journal of nanoscience and nanotechnology, 16 (1), 1231-1234.
Handford, C. E., Dean, M., Spence, M., Henchion, M., Elliott, C. T., & Campbell, K. (2015). Awareness and attitudes towards the emerging use of nanotechnology in the agri-food sector. Food Control, 57: 24-34.
Iavicoli, I., Leso, V., Beezhold, D. H., & Shvedova, A. A. (2017). Nanotechnology in agriculture: opportunities, toxicological implications, and occupational risks. Toxicology and applied pharmacology, 329, 96-111.
Jones, G. M., Grant E., Gardner, M. F & Amy, T. (2015). Precollege nanotechnology education: a different kind of thinking. Nanotechnology Reviews. 4 (1):117–127.
Kah, M. (2015). Nanopesticides and nanofertilizers: emerging contaminants or opportunities for risk mitigation? Frontiers in chemistry, 3, 64.
Khot, L. R., Sankaran, S., Maja, J. M., Ehsani, R., & Schuster, E. W. (2012). Applications of nanomaterials in agricultural production and crop protection: a review. Crop protection, 35: 64-70
Mize, S. (2005). Foresight nanotechnology Challenges. Foresight nanotechnology institute, 19.
Mousavi, S. R, & Rezaei, M. (2011) Nanotechnology in Agriculture and Food Production. Journal of Applied Environmental and Biological Sciences, 1 (10):414-419.
Nuruzzaman, M., Rahman, M. M., Liu, Y., & Naidu, R. (2016). Nanoencapsulation, nano-guard for pesticides: a new window for safe application. Journal of agricultural and food chemistry, 64 (7), 1447-1483.
Peters, R. J., Bouwmeester, H., Gottardo, S., Amenta, V., Arena, M., Brandhoff, P. and Pesudo, L. Q. (2016). Nanomaterials for products and application in agriculture, feed and food. Trends in Food Science & Technology, 54, 155-164.
Rashidi., L. & Khosravi-Daranib., K. (2011). The applications of nanotechnology in food industry. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 51 (8):723-730.
Sahin, N. and Ekli, E. (2013). Nanotechnology awareness, opinions and risk perceptions among middle school students. International Journal of Technology and Design Education, 23 (4):867-81.
Servin, A. D., & White, J. C. (2016). Nanotechnology in agriculture: next steps for understanding engineered nanoparticle exposure and risk. NanoImpact, 1, 9-12.
Steenis, N. D., & Fischer, A. R. (2016). Consumer attitudes towards nanotechnology in food products: an attribute-based analysis. British Food Journal, 118 (5), 1254-1267.