نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 مربی آموزشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران
2 استاد مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران.
3 استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران
4 دانشیار سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
چکیده
یکی از نیازهای ضروری تغذیه انسان، تأمین پروتئین حیوانی است. گوشت مرغ به عنوان یک منبع با ارزش پروتئینی، در سالهای اخیر در تغذیه انسان، در جهان استفاده میشود. بیماریهای سهگانه نیوکاسل، آنفلوانزا و برونشیت از دیر باز از جمله عاملهای اصلی تلفات صنعت مرغداری در بیشتر کشورها بودهاند. مدیریت نادرست مرغداریها بیش از هر چیز به پایین بودن آگاهی، دانش و مهارتهای فنی مرغداران مربوط است. شناخت دانش و رفتار مدیریتی مرغداران در مهار این بیماریها به مرغداران کمک میکند تا در بهبود تولید و افزایش بازده این صنعت تلاش کنند. این تحقیق به همین منظور انجام شده است. جامعهی آماری 220 تن از مرغداران استان بوشهر است. بر پایه رابطهی نمونهگیری کوکران 140 تن به عنوان نمونه انتخاب شدند که برای افزایش اطمینان به 146 تن افزایش یافت. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامه بود که روایی آن با انجام اصلاحات لازم به کمک کارشناسان مربوطه و پایایی آن با استفاده از ضریب تتای ترتیبی (9/0-78/0=) تایید شد. نتایج به دست آمده از آزمون رتبهای من ویت نی نشان داد که تحصیلات و دسترسی به اطلاعات به طور معنی-داری بر دانش مرغداران برای کنترل بیماریهای یاد شده موثر بودند و این دانش همراه با هنجارهای اجتماعی و دسترسی به اطلاعات متغیرهای تاثیرگذار بر رفتارهای مدیریتی مرغداران هستند.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Investigation in knowledge , know – how and management practices of poultry diseases in Bushehr
نویسندگان [English]
- mahnaz amiramini khalafloo 1
- nozar monfared 2
- Parviz Bayat 3
- hassan alipour 4
1 Lecturer of Bushehr Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Bushehr, Iran.
2 Professor of Bushehr Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Bushehr, Iran.
3 Assistant Professor of Bushehr Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Bushehr, Iran
4 Associate Professor, Agricultural Research, Education and Extension Organization, AREEO, Tehran, Iran.
چکیده [English]
One of the essential needs of human nutrition is animal protein supply. In recent years, poultry meat as a valuable source of protein in human nutrition is used in Iran and the world. Triple diseases Newcastle, Flu and Bronchitis have long been the main causes of poultry mortality in most countries. Therefore, recognizing farmers, knowledge and managerial practices about triple poultry diseases helps development actors’ effort to improve production and increase efficiency in this sector. Promoting poultry farmers, knowledge and management practices are the basic ways to achieve the goals in development of poultry industry. This study was conducted to investigate factors influencing knowledge, awareness and management practices of poultry farmers in Bushehr province about poultry diseases. The statistical population was 220 poultry farmers in Bushehr province. Based on Cochran sampling formula , 140 samples were selected. Data collection tool was a questionnaire that its validity was confirmed by experts and its reliability by Ordinal theta coefficient (theta=.078 -0.90). Results showed that knowledge of persons who are more educated and have access to more information significantly more. Knowledge of the disease, triple, social norms and access to information are variables affecting poultry farmers’ management practices.
کلیدواژهها [English]
- knowledge of poultry farmers
- poultry farmers’ behavior
- poultry diseases