نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 فارغ التحصیل موسسه غیرانتفاعی باختر ایران و مدرس دانشگاه پیام نور.

2 مربی مدیریت بازرگانی دانشگاه پیام نور

3 دانشیار گروه مدیریت دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

4 دانش آموخته دکتری توسعه کشاورزی و کارشناس گروه ترویج و آموزش دانشگاه رازی

چکیده

هدف از انجام پژوهش حاضر تاثیر آموزش‌های ترویج در بهبود تولید گیاه دارویی آویشن در کرمانشاه بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل 60 تن از کشت کاران گیاهان دارویی شهرستان کرمانشاه بودند. حجم نمونه بر اساس تصادفی ساده در دسترس به تعداد 60 نفر می‌باشند که در دو گروه کنترل(30نفر) و آزمایش(30نفر) قرار گرفتند. برای گردآوری داده‌ها از پرسشنامه 31 سوالی(در دو بخش کلی راندمان تولید گیاه دارویی آویشن و آموزش و ترویج کشاورزی) به ترتیب با 10 و 21 سؤال استفاده شده که قسمت آموزش و ترویج کشاورزی دارای سه زیر مجموعه (آموزش و ترویج ارتقا بهره‌وری، آموزش و ترویج افزایش راندمان آبیاری و آموزش و ترویج راندمان اقتصادی کشاورزان) به ترتیب با 7 سؤال بوده که برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار Spss استفاده شده است. نتایج بیانگر آن است که آموزش‌های ترویج گیاهان دارویی بر راندمان تولید گیاه دارویی آویشن تیموس با مقدار سطح معناداری 0.002، آموزش‌های ترویج گیاهان دارویی بر آموزش و ترویج ارتقا بهره‌وری با سطح معناداری0.011، آموزش‌های ترویج گیاهان دارویی بر افزایش راندمان آبیاری گیاه دارویی با مقدار سطح معناداری 0.025 و آموزش‌های ترویج گیاهان دارویی بر راندمان اقتصادی کشاورزان تولید گیاه دارویی آویشن تیموس ولگاریس با مقدار سطح معناداری 0.000 موثر است. بنابراین کلیه فرضیه‌های پژوهش مورد تائید قرار می‌گیرند.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The Effect of Promotion Training on Improving Thyme Production in Kermanshah

نویسندگان [English]

  • somayeh mohammadyar 1
  • peyman akbari 2
  • ardashir shiri 3
  • khadijeh muradi ghezli 4

1 MS of industrial management.teacher in PNU

2 Commercial management trainer

3 Commercial Management Associate Professor in Ilam University

چکیده [English]

The aim of present study is to investigate the Effect of Promotion Training on Improving Thyme Production in Kermanshah.The population sample of study included 60 persons of herbal medicine farmers in Kermanshah city.The sample size is about 60 persons according to the available simple random method being categorized in two groups of control (30 persons) and experiment (30 persons).A 31-question questionnaire (in two general part of thyme productivity and agriculture promotion and education) in which 10& 21 questions used respectively was used to collect data in which agriculture promotion and education by three subsets(productivity promotion and education, improving the irrigation promotion and education & promoting farmers economy productivity) had 7 questions in which SPSS software was used to analyze data.Results show that promotion instructions of herbal medicine on thyme production productivity by the significance level of 0.011,herbal medicine promotion instructions on improving herbal medicine irrigation by the significance level of 0.025 and herbal medicine promotion instructions on farmers economy wellbeing by the significance level of 0.000 is effective.So all the research hypotheses are confirmed.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Training ‌ Promotes
  • improves production
  • thyme
Agudelo-Vera, M., & Mels. R. (2011). Resource management as a key factor for sustainable urban planning Journal of Environmental Management, Vol. 92, 198.
Akbari, N. (2008). TFP in agricultural sector, Case of Iran, Journal of Agricultural Research. 41 (2), 186-192.
Alston, M. (2007). Attribution and other problems in assessing the returns to agricultural Productivity, Agricultural Economics, 25 (2), 11-32.
Bagherzadeh, A. (2011). The new concept in agricultural economics, Urmia, Jehad Press.
Gutierrez, L. (2004). Agricultural labour productivity in some countries, Agricultural Economics Review, 3 (1), 89-98.
Haghayeghi Moghaddam SA, Moidu AA, Urani MR, and Dehghani Saniq H. 2017. Agricultural productivity in Razavi Khorasan Province (upgrade methods, development perspective) ; Third National Conference on Water Management in the Far East (Water Axial Demand), Karaj, Soil and Water Research Institute.
Heidarizadeh M, Elmi S. 2015. Determination of productivity of production, on water consumption in the watershed of Sefidrood Plain. Systems of rainwater levels; 3 (3): 27-36.
 Isaksson, A. (2010). Structural change and productivity growth: A Review with Implications for Developing Countries, WORKING PAPER 08/2009.
Khorasani M, Moghadadi Sh. 2011. A Look at the Differences in Sustainable Agriculture, Organic Farming, Journal of Agriculture and Sustainable Development, No. 37: 36-40.
Lin, Y. (2007). Rate of return to public agricultural research in the presence of research spillovers, American Agricultural Economics Journal, 21 (3), 121-136.
Luh, Y. H., & Chang, C. C., & Huang, F. M. (2008). Efficiency change and productivity growth in agriculture: A comparative analysis for selected East Asian economies, Journal of Asian Economics, 19: 312-324.
Sadeghi Moghadam F. 2017. Identification of effective promotion strategies in the system of registration and protection of new plant varieties in Iran from experts' point of view, Seventh Agricultural and Sustainable Natural Resources Conference, Tehran, Center for sustainable development development strategies - Higher Education Institute Arvand stamp.
Salariyeh M, Mohammadinejad A, Moghaddasi R. 2016. The Effect of Technology Advancement and Performance Changes on Iran's Agricultural Productivity Growth: Data Envelopment Analysis, Economic Modeling, Article 7, Volume 10, Issue 34, Summer: 133 -148
Shakuhi, A. (2009). The role of agricultural in economy, Journal of economics, 21 (4), 78-89.
Shiri A; Mohammadyar S, Akbari P; Arji I. 2017. The role of promoting the concepts of agriculture and human resources education, in improving the yield and productivity of thymus vulgaris thymus vulgaris, in the west of the country, Agricultural education management research, article 2, Volume 9, Issue 41, Summer: 16-27.
Waring, George, E (2010). The Elements ofAgriculture. New York: Publisher Cornell University.
Whitford, M. (2009). A framework for the development of event public policy: facilitating regional development. Journal of Cities,Vol 28, 214.
Yunlong C and Smit B, 1994. Sustainability in Chinese agriculture challenges and hopes. Ecosystems & environments 49 (3): 279-288.
Shiri, A, Mohammadyar, S and Akbari, P., (2018). To Investing the Role of Human Sources Training and Extension in Thymus Vulgaris Performance Improving in West Part of Iran. Agricultural Education Administration Research, 9 (41), pp. 16-27.