نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار توسعه روستایی، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه بوعلی سینا، همدان

2 کارشناسی ارشد توسعه روستایی، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

دستیابی همزمان پایداری، سودآوری و بهره‌وری در بخش کشاورزی، نیازمند توسعه و بهره‌گیری از فناوری‌های مناسب بر مبنای نتایج تحقیقات کشاورزی و ترویج نوآوری‌ها در این بخش است. روند تصمیم‌گیری برای پذیرش نوآوری و نرخ پذیرش آن برای کشاورزان روستایی در کشورهای در حال توسعه هنوز دشوار و پیچیده است. ویژگی‌های فردی، ادراک، باورها، نگرش‌ها از جمله عامل‌های تاثیرگذار بر فرآیند پذیرش نوآوری‌ها هستند. با عنایت به اهمیت فرآیند پذیرش نوآوری و بر پایه مدل‌های متنوع در رابطه با تصمیم و پذیرش نوآوری" نظریه یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری" انتخاب شد. این مدل در زمینه پذیرش فناوری، از تلفیق سازه‌های اصلی چندی مدل مشهور از واریانس قصد استفاده از رفتاری را نشان می‌دهد. براین مبنا این پژوهش به بررسی استفاده از مدل یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری برای پذیرش نوآوری‌ها در بین کشاورزان پرداخته است. جامعه مورد نظر کل کشاورزان شهرستان دلفان بوده که بر مینای سالنامه آماری سال 1395 بالغ بر 18000 خانوار بوده و با عنایت به گستردگی آنها با استفاده از فرمول کوکران نمونه آماری مشتمل بر 250 نفر از سرپرستان خانوار با انتساب متناسب و به صورت تصادفی انتخاب شدند. در پژوهش حاضر برای تجزیه و تحلیل داده‌های گردآوری شده از کشاورزان از نرم‌افزار spss و Exsel استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد، بین ابعاد بیان شده برای آمادگی و گرایش به پذیرش نوآوری انتظار عملکرد، امید به تلاش و نیت استفاده دارای اهمیت بیشتری است و کمترین امتیاز ثبت شده توسط کشاورزان به ترتیب شرایط اجتماعی، شرایط آسان کننده و استفاده در عمل می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Applying an integrated acceptance model and using technology for accepting innovations among farmers in Delfan County)

نویسندگان [English]

  • MUSA azami 1
  • Kobra Hasanpoor 2

1 Associate professor in rural development, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan

2 MSc in rural development . Department of Agricultural Extension and Education, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran

چکیده [English]

Achieving sustainability, profitability and productivity in the agricultural sector requires the development and exploitation of appropriate technology resulting from agricultural research and the promotion of innovation in this sector. The decision - making process for the adoption of innovation for farmers in developing countries is complicated. Individual characteristics, perceptions, beliefs, attitudes are intriduced as important factors influencing the acceptance of innovations. Given the importance of the innovation acceptance process in recent decades, many theories and models have been proposed regarding acceptance process. One of the notable models for decision-making and acceptance of innovation is the integrated theory of acceptance and use of technology. In terms of technology acceptance, this model demonstrates the intertwining of the main structures of several well-known models of variance with the intention of using behavior. The total population of farmers in Delfan city was 18,000 households according to the statistical yearbook of 2016, and considering its extent, using the Cochran's formula, a statistical sample consisting of 250 heads of households was assigned proportionally and then randomly selected. Accordingly, the present paper examines the use of an integrated acceptance model and the use of technology to adopt innovations among farmers. The results showed that among the dimensions expressed for the tendency to accept innovation, performance expectation, hope for effort and intention to use are more important and the lowest score recorded by farmers are social conditions, facilitating conditions and practical use, respectively

کلیدواژه‌ها [English]

  • : Innovation
  • acceptance
  • integrated acceptance model
  • Delfan County
  • اسکندری، م.، قیدرخلجانی، ج. و اعرابی، م. (1390). الگوی هماهنگی راهبردهای نوآوری محصول و فرایند بر اساس چارچوب ارزشهای رقیب. مدیریت و بهبود، سال پنجم، شماره2، صص 9-26.
  • امیری، غ. و نصیرزنوزی، ع. (1395). مروری بر مدل­های فردی و سازمانی پذیرش فناوری اطلاعات. چهارمین کنفرانس بین­اللملی پژوهش­های نوین در مدیریت و اقتصاد و حسابداری، برلین- آلمان.
  • آسیمه، م. و نوری­پور، م. (1396). تحلیل عوامل مؤثر در پذیرش نوآوری­ها :مورد کشت گلرنگ در دهستان بندامیر. فصلنامه پژوهش­های ترویج و آموزش کشاورزی، سال دهم، شماره 3، صص 63-72.
  • باقری، ا. و جوادی، ف. (1394) عوامل مؤثر بر پذیرش و عدم پذیرش ریز غده بذری سیب­زمینی در شهرستان اردبیل. علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، سال 11 ، شماره 2، صص 164- 149.
  • بلالی، ح.، سعدی، ح. و وحدت­ادب، ر. (1395). عامل­های اقتصادی و اجتماعی موثر بر پذیرش فناوری آبیاری تحت فشار در گندم­زارهای شهرستان همدان. فصلنامه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، شماره 37، صص 85-96.
  • چوبچیان، پ.، کیامهر، م. و ملکی، ع. (1397). بررسی چرایی عدم پذیرش فناوری آبیاری قطرهای توسط کشاورزان در شهرستان سلماس. نشریه علمی- پژوهشی مدیریت نوآوری، سال ششم، شماره 3، صص 141-168.
  • حاتمی، م. شناسایی عوامل و موانع موثر بر پذیرش خدمات همراه بانک بر مبنای تلفیق تئوری انتشار نوآوری و مدل پذیرش فناوری UTAUT2(مورد مطالعه: بانک رفاه کارگران). پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت و کارافرینی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه شاهد.
  • خانی، ف.، و سادات موسوی، س. (1396). ارزیابی عوامل موثر بر پذیرش نوآوری در بین کار آفرینان روستایی (مطالعه موردی: دهستان سولقان). پژوهش­هاهی جغرافیای انسانی، دوره 49، شماره 4، صص 934- 917.
  • خانی، ف. و سادات موسوی، س. (1396). ارزیابی عوامل موثر بر پذیرش نوآوری در بین کارآفرینان روستایی(مطالع موردی: دهستان سولقان). پژوهش­های جغرافیای انسانی، دوره49، شماره4، صص 917-934.
  • حاتمی، م. (1395). شناسایی عوامل و موانع موثر بر پذیرش خدمات همراه بانک بر مبنای تلفیق تئوری انتشار نوآوری و مدل پذیرش فناوری مورد مطالعه: بانک رفاه کارگران. پایان نامه کارشناسی ارشد.
  • دانش، ف.، زاهدی، ر.، رشیدی، و. و صادقیان، ن. (1391). تحلیلی بر مفاهیم پذیرش و اشاعه نوآوری جهت ارائه مدلی مفهومی برای پذیرش و اشاعه اطلاعات. پژوخشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات(دسترسی در .(http;;//Jipm.irandoc.ac.ir
  • راجرز، ا. ام. و شومیکر، اف. (1369). رسانش نوآوری­ها، رهیافت میان فرهنگی (ترجمه: کرمی، ع. و فنایی، ا.) انتشارات دانشگاه شیراز.
  • سلیمی، م.، پور دربانی، ر.، و عسگرنژاد، ب. (1392). بررسی و مقایسه مدل­های پذیرش فناوری اطلاعات در کشاورزی. یازدهمین کنگره ملی مهندسی مکانیک بیوسیستم و مکانیزاسیون ایران.
  • شفیعی، ف.، رضوانفرفر، ا. و میرترابی، م. (1397). بررسی عوامل موثر بر رفتار استفاده از کودهای زیستی به وسیله کشاورزان استان البرز. علوم وفناوری محیط زیست، دوره بیستم، شماره یک، صص 105-118.
  • شهریاری­مقدم، ش.، احمدپور­برازجانی، م.، محمدی، ح.، سارانی، و. (1397). شناسایی مخاطرات اثرگذار بر مدیریت شرکت­های تعونی کشاورزی در منطقه سیستان. تعائن و کشاورزی، سال هفتم، شماره 25، صص 97- 75.
  • عمانی، ا. و چیذری، م. (1389). هدف شناسایی مدل مناسب پیش بینی پذیرش مدیریت پایدار منابع آب زراعی در بین گندمکاران شهرستان اهواز. اقتصاد کشاورزی و توسعه، سال نوزدهم، شماره 73، صص 77-100.
  • قربان­نژاد، م.، سچوبچیان، ش. و فرهادیان،ه. (1398). عوامل موثر بر قصد رفتاری پذیرش فناوری انرژی­های تجدید پذیر در میان کشاورزان شهرستان لارستان. مجله تحقیقات و توسعه کشاورزی ایران، دوره 2-50، شماره 2، صص 365- 347.
  • قربانی­زاده، و.، نانگیر، ط.ح.، رودساز، جبیب. (1392). فراتحلیل عوامل موثر بر پذیرش فناوری اطلاعات در ایران. پژوهش­های مدیریت در ایران، دوره 17، شماره 2، صص 21- 1.
  • ملکی نجفدر، .، رسولی شمیرانی، ر. و روستا م. (1391). بررسی تأثیر عوامل مؤثر بر پذیرش و کاربرد فناوری اطلاعات بر اساس مدل دیویس (مطالعه موردی مؤدیان اداره کل امور مالیاتی جنوب استان تهران). پژوهشنامه مالیات، شماره چهاردهم (مسلسل 62)، صص 135-167.
  • موحدی، ر.، ایزدی، ن. و وحدت­ادب، ر. (1396). بررسی عوامل موثر بر پذیرش فناوری ابیاری تحت فشار بین کشاورزان شهرستان اسداباد. نشریه پژوهش آب در کشاورزی، جلد31، شماره2، صص 287-300.
  • نوری، ر. حاتمی، م. و ابراهیمیان، ف. (1396). بررسی عوامل مؤثر بر پذیرش فناوری اطلاعات و تأثیر آن بر منابع انسانی. فصلنامۀ پژوهشهای مدیریت منابع انسانی دانشگاه جامع امام حسین(ع)، دوره نهم، شماره 4 (شماره پیاپی 30)، صص 127- 153.
  • هوشمندان مقدم­فرد، ز. و شمس، ع. (1395). بررسی عوامل موثر بر نگرش گندمکاران شهرستان خدابنده نسبت به کشاورزی ارگانیک. نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار، جلد 26، شماره 3، صص 170- 155.
  • یادآور، ح.، نامی، م. و ظریفیان، ش. (1397). کاربست تئوری تجزیه رفتار برنامه ریزی شده در پذیرش کشاورزی ارگانیک. نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار، جلد 28، شماره 1، صص 183- 169.