نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده
استادیار مرکز آموزش عالی امام خمینی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
امروزه توسعه برنامههای آموزش کارآفرینی در دانشگاهها و مرکزهای آموزش عالی بر این پیشفرض مبتنی است که مهارتهای کارآفرینی اکتسابی هستند. هدف این تحقیق استخراج عاملهای مؤثر بر مهارتهای کارآفرینی دانشجویان مرکزهای آموزش کشاورزی استانهای فارس، خراسان رضوی و البرز بود.
تحقیق از نظر هدف کاربردی و دیدمان پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی است. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی شکلی آن بر اساس نظر متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی تأیید شد و پایایی آن با استفاده از فرمول تتای ترتیبی 9/0= Ɵ محاسبه شد. متغیرهای مستقل تحقیق شامل متغیرهای آموزشی، روان شناختی و اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و متغیر وابسته تحقیق مهارت های کارآفرینی بود. سنجش متغیرهای مستقل و وابسته با مقیاس ترتیبی انجام گرفت. جامعهی آماری تحقیق (670 نفر) دانشجویان نیمسال آخر مرکز آموزش جهاد کشاورزی استانهای خراسان رضوی، فارس و البرز در سال 1397 بود. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 245 نفر تعیین شد و به شیوه تصادفی طبقهای با انتساب متناسب انتخاب شدند. یافتههای آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین عاملهای آموزشی، روان شناختی، اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی با مهارت های کارآفرینی ارتباط مثبت و معنی دار وجود دارد. یافتههای مدلهای تعاملی مدلیابی معادله ساختاری نشان داد که مهمترین عامل مؤثر بر مهارتهای کارآفرینی پاسخگویان عامل روان شناختی است که ضریب مسیر آن 63/0 محاسبه شد. عامل آموزشی به میزان 24/0 = p و عامل اقتصادی به میزان 23/0 = p در مهارتهای کارآفرینی تأثیر داشتند.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Factors Affecting Entrepreneurship Skills of Agricultural Students of Agriculture Training Centers
نویسنده [English]
- Abbas Norozi
Imam Khomaini Higher Education Center, Agricultural Research, Education, and Extension Organization, Karaj, Iran
چکیده [English]
Today, growth of entrepreneurship training programs in universities and higher education centers are based on the pre assumption that entrepreneurship skills are acquired. The purpose of this study was to extract factors affecting entrepreneurship skills of students in agriculture training centers in three provinces of Fars, Khorasan Razavi, and Alborz. The research method was applied in terms of purpose and exploratory in terms of mixed data type. The data collection tool was a researcher- made questionnaire, content validity of which was approved by agricultural extension and education experts and its reliability was estimated to be 0.91 using ordinal theta coefficient. The independent variables consisted of educational, psychological, economic, and socio and cultural variables and the dependent variable was entrepreneurship skills.
The statistical population of the research is last semester students in agriculture training centers in Fars, Khorasan Razavi, and Alborz provinces in 2018(670).
The sample size was determined using Morgan table, 245 people and were selected by stratified random sampling with proportional assignment.
The findings of spearman correlation test showed that factors: educational, psychological, economic, and socio and cultural had a significant positive correlation with entrepreneurship skills.
Applying interactive models of structural Equation Modeling (SEM) indicated that the most important factor affecting entrepreneurship skills among respondents is psychological factor with the path coefficient of 0/63. Educational and economic factors affected entrepreneurship skills with path coefficients of 0/24 and 0/23.
کلیدواژهها [English]
- : Training Center
- Entrepreneurship Skill
- Agricultural Students
- Entrepreneurship Education