نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد، گروه مدیریت، دانشگاه پیام نور مرکز تهران غرب، ایران

2 دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور مرکز تهران غرب، ایران

3 دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه پیام نور مرکز تهران غرب، ایران

10.22092/jaear.2023.362773.1960

چکیده

یکی از راهکارهای زیربنایی برای کشورهای در حال توسعه، برنامه‌ریزی راهبردی فناوری اطلاعات و ارتباطات جهت دستیابی به هدف‌های کشاورزی پایدار است. افزایش تعهدهای نظارتی برای انطباق و اجرای عملیات سازگار با محیط زیست، پیگیری راهبردهایی را برای کسب‌وکارها ضروری می‌سازد که می‌توانند برتری رقابتی آنها را در بازار تقویت کنند. دانشگاهیان و متخصصان به شکل یکسان به سمت کشف این که چگونه فعالیت‌های کسب دانش ممکن است دست‌آوردهای کسب و کار را بهبود بخشد، گرایش پیدا کرده‌اند.این تحقیق، نقش حیاتی کسب دانش سبز را در تقویت مدیریت دانش سبز و تأثیر فناوری در بهبود شرایط محیطی گلخانه، بررسی می‌کند. هدف کاربردی این تحقیق، بررسی نقش مدیریت مجموعه دانش موجود و تأثیر فناوری در پرورش گیاهان گلخانه‌ای می‌باشد. این تحقیق اثبات‌گرا و علّی- ارتباطی است که محقق در آن رابطه بین متغیرها را از طریق گردآوری داده‌های عددی و مشاهده نمونه‌ها و سپس عرضه این داده‌ها به تحلیل عددی فراهم می‌کند. جامعه آماری شامل 690 تن از گلخانه‌داران محدوده کرج، صفادشت و ملارد بود که با روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای با انتساب متناسب و استفاده از فرمول کوکران، شمار 220 گلخانه‌دار به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه بود که در اختیار هیأت علمی دانشگاه و کارشناسان جهاد کشاورزی قرار گرفته و نظرات اصلاحی ایشان لحاظ گردید و پس از تأیید آنان روایی محتوا به دست آمد. برای به دست آوردن پایایی پرسشنامه‌ از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است که مقدار بالای 8/0 قابل قبول می‌باشد. نتایج تحقیق نشان می‌دهد کسب دانش سبز به طور قابل‌توجهی بر مدیریت دانش سبز و فناوری آن تأثیر می‌گذارد. یافته‌های آماری همچنین نشان می‌دهند که اقدامات فناوری سبز، ترجمه مدیریت دانش سبز را در بهبود شرایط محیطی گلخانه تسریع می‌کند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

The role of green knowledge management and the impact of information technology in growing greenhouse plants

نویسندگان [English]

  • AliAkbar Ahmadi 1
  • Sepideh Mansour 2
  • Behrad Dehghani 3

1 Professor, Department of Management, Payam Noor University, West Tehran Center, Iran

2 Payam Noor University, West Tehran Center .Iran

3 Master's student, Payam Noor University, West Tehran Center, Iran

چکیده [English]

One of the basic solutions for developing countries is the strategic planning of information and communication technology to achieve the goals of sustainable agriculture. Increasing regulatory obligations to adapt and execute environmentally friendly operations make it critical for businesses to pursue strategies that can strengthen their competitive edge in the market. Academic and practitioners alike have recently gravitated toward exploring how knowledge acquisition activities might improve business outcomes. This research examines the vital role of acquiring green knowledge in strengthening green knowledge management and the impact of technology in improving greenhouse environmental conditions. The practical purpose of this research is to investigate the role of management of existing knowledge and the effect of technology in growing greenhouse plants. This is an affirmative and causal-communicative research in which the researcher provides the relationship between variables by collecting numerical data and observing samples and then providing these data for numerical analysis.The statistical population consisted of 565 greenhouse owners in Karaj, Safadasht and Mallard areas, and 220 greenhouse owners were selected as a sample by stratified random sampling with proportional assignment and using Cochran's formula.The research tool was a questionnaire that was given to the academic staff of the university and experts of agricultural jihad, and their corrective comments were taken into account, and after their approval, the validity of the content was obtained.To obtain the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used, and a value above 0.8 is acceptable.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Business strategy
  • Green knowledge
  • Green technology
  • Environmental factors
  • Greenhouse plants
احمدپور داریانی، محمد (1380) کارآفرینی تعاریف، نظریات و الگوها، تهران، شرکت پردیس چاپ سوم. اصلانی، مریم. غلامرضایی، سعید و ابراهیمی، محمدصادق (1394). اولویت‌بندی نیازهای آموزشی گلخانه‌داران (مطالعه موردی: شهرستان نجف‌آباد)، علوم و فنون کشت‌های گلخانه‌ای، سال ششم، شماره 23. تاونلی، چالزتی (1998). مدیریت دانش و کتابخانه‌های دانشگاهی، ترجمه مهدی خادمیان (1380). کتابداری و اطلاع‌رسانی، دوره اول. پروبست، گیلبرت. روب، استفن. و رومهاردت، کای (2000). مدیریت دانش. مترجم: علی حسینی‌خواه (1385)، نشر یسطرون. جوادی، حامد و اصفهانی، سید محمد جعفر (1401). بررسی جریان انرژی و انتشار گازهای گلخانه‌ای در نظام‌های تولید برخی محصولات دانایی‌فرد، حسن، مهدی الوانی و عادل‌آذر (1383 و 1385). روش‌شناسی پژوهش کیفی در مدیریت: رویکرید جامع. تهران: صفار اشراقی. .http://www.iana.ir/fa/news/31412 visited 29th August 2016 دراکر، پیتر؛ نواوری و کارآفرینی (2010)، ترجمه علی حسین کشاورزی (1392)، سازمان مطالعه و تدوین علوم انسانس دانشگاه‌ها (سمت)، مرکز تحقیق و توسعه علوم انسانی.تهران. زراعی استان خراسان جنوبی، علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره بیست و چهارم، شماره ده، صص 17-1 حسینی درویشانی، سیده صغری و زراعی حسین (1388). بررسی کیفی و مدیریتی گلخانه‌های فعال تولید گیاهان زینتی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. زارعی، قاسم (1396). چالش‌های سازه‌ای گلخانه‌ها در ایران، مجله پژوهش‌های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، جلد 2، شماره 2، صص 162-149. شجاعی، پوریا (1398). گلخانه‌های هوشمند، نشریه علمی تخصصی صنعت سبز نوین، سری سوم، شماره 4. شجاعی، محمد حسین. مرتضی‌پور ، حمید. جعفری نعیمی، کاظم و مهارلوئی، محمد مهدی (1397). پیش‌بینی دمای وای داخل گلخانه مجهز به سامانه سرمایش تبخیری با استفاده از مدل رگرسیونی و شبکه‌های عصبی مصنوعی (مطالعه موردی در شهر کرمان). مهندسی بیوسیستم ایران، دوره 49، شماره 4 ، صص 576-567 . صداقت، مهدخت (1391). تأثیر شبکه بر نوآوری کارآفرینان، بر اساس داده‌های 2011-2009 دیده‌بان جهانی کارآفرینی در کشورهای منطقه منا و دانمارک، پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کارافرینی دانشگاه تهران. عبادزاده و همکاران، (1393) آمارنامه جهاد کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی، مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات. مرادنژادی، ه ، ایروانی، ه (1387) ، شعبانعلی فمی، ح.، حسینی، س،م.، و کافی، م. تحلیلی عوامل محیطی مؤثر بر موفقیت کارآفرینان واحدهای تولیدی گلخانه‌ای در ایران. مجله علوم، شماره 1، صص 25-2 کشاورزی ایران، ویژه اقتصاد و توسعه کشاورزی، دوره 3. موسایی، محسن و نویدی اصل، اعظم (1400).بررسی عوامل مؤثر بر نظام دانش و اطلاعات کشاورزی 0مطالعه موردی استان کهگیلویه و بویر احمد)، مجله پژوهش‌های ترویج و آموزش کشاورزی، سال چهاردهم، شماره 4، پیاپی 56 ملک محمدی، ایرج و محمدی، محمد (1381). تحلیل رگرسیونی شبکه عوامل مرتبط با توسعه و ترویج گل و گیاه، مجله علوم کشاورزی ایران، جلد 33، شماره 4. نداف‌زاده، مریم. آبدانان مهدی‌زاده، سامان. آسودار، محمدامین و صالحی سلمی، محمدرضا (1396). طراحی و توسعه سامانه کنترل هوشمند تعیین آب مورد نیاز گیاهان گلخانه‌ای با کمک بینایی ماشین (مورد مطالعه: گیاه حسن یوسف)، مهندسی بیوسیستم ایران، دوره 48، شماره 2 ، صص 297-285 . نوچیان، نستوه (1390)، تأثیر شبکه اجتماعی، گرایش به نوآوری، و هوشیای کارآفرینانه بر نوآوری کارآفرینان تثبیت‌شده بر اساس داده‌های GEM (2010) (دیدهبان جهانی کارآفرینی)، در ایران، پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کارافرینی دانشگاه تهران واحدی. مصطفی، مهرابی. حامد و ابوترابی زارچی. حسین (1392). ادغام سیستم فتوولتاییک خورشیدی و پشت‌بام سبز، دومین همایش ملی انرژی‌های نو و پاک، دانشکده شهید مفتح همدان. ذوالفقاری، مریم. بابالار، مصباح. نادری، روح‌انگیز. عسکری، محمدعلی و یزدانی، حسین (1388). سنگ‌های فسفات ایران و جایگزینی آنها به عنوان کودهای فسفاته در کشت زئوپونیک، مجله به زراعی نهال و بذر، جلد 2-25، شماره 4.
Abbas, J. (2020). Impact of total quality management on corporate sustainability through the mediating effect of knowledge management. Journal of Cleaner Production, 244, 118806. https://doi.org/10.1016/j. jclepro.2019.118806 Abbas, J., & Sağsan, M. (2019). Impact of knowledge management practices on green innovation and corporate sustainable development: A structural analysis. Journal of Cleaner Production, 229, 611–620. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.05.024 Abbas, Y., Martinetti, A., Rajabalinejad, M., Schuberth, F., & van Dongen, L. A. M. (2022). Facilitating digital collaboration through knowledge management: a case study. Knowledge Management Research & Practice., 1–17. https://doi.org/10.1080/14778238.2022.2029597 Abu Seman, N. A., Govindan, K., Mardani, A., Zakuan, N., Mat Saman, M. Z., Hooker, R. E., & Ozkul, S. (2019). The mediating effect of green innovation on the relationship between green supply chain management and environmental performance. Journal of Cleaner Production, 229, 115–127. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.03.211 Begum, S., Ashfaq, M., Xia, E., & Awan, U. (2022). Does green transformational leadership lead to green innovation? The role of green thinking and creative process engagement. Business Strategy and the Environment, 31(1), 580–597. https://doi.org/10.1002/bse.2911 Belhadi, A., Kamble, S. S., Zkik, K., Cherrafi, A., & Touriki, F. E. (2020). The integrated effect of Big Data Analytics, Lean Six Sigma and Green Manufacturing on the environmental performance of manufacturing companies: The case of North Africa. Journal of Cleaner Production, 252, 119903. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.119903 Benabdellah, A. C., Zekhnini, K., Cherrafi, A., Garza‐Reyes, J. A., & Kumar, A. (2021). Design for the environment: An ontology‐based knowledge management model for green product development. Business Strategy and the Environment, 30, 4037–4053. https://doi.org/10.1002/bse. 2855 Benzidia, S., Makaoui, N., & Bentahar, O. (2021). The impact of big data analytics and artificial intelligence on green supply chain process integration and hospital environmental performance. Technological Forecasting and Social Change, 165, 120557. https://doi.org/10.1016/j. techfore.2020.120557 Biscotti, A. M., D’Amico, E., & Monge, F. (2018). Do environmental management systems affect the knowledge management process? The impact on the learning evolution and the relevance of organisational context. Journal of Knowledge Management, 22(3), 603–620. https:// doi.org/10.1108/JKM-08-2017-0344 Browne, M. W., & Cudeck, R. (1992). Alternative ways of assessing model fit. Sociological Methods & Research, 21(2), 230–258. https://doi.org/ 10.1177/0049124192021002005 Carrión, G. C., Nitzl, C., & Roldán, J. L. (2017). Mediation analyses in partial least squares structural equation modeling: Guidelines and empirical examples. In Partial least squares path modeling (pp. 173–195). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-64069-3_8 Castellano, R., Punzo, G., Scandurra, G., & Thomas, A. (2022). Exploring antecedents of innovations for small‐ and medium‐sized enterprises environmental sustainability: An interpretative framework. Business Strategy and the Environment, 31, 1730–1748. https://doi.org/10. 1002/bse.2980 Chen, Y. S. (2008). The driver of green innovation and green image – Green core competence. Journal of Business Ethics, 81(3), 531–543. https://doi.org/10.1007/s10551-007-9522-1 Chen, Y. S., & Chang, K. C. (2013). The nonlinear effect of green innovation on the corporate competitive advantage. Quality and Quantity, 47(1), 271–286. https://doi.org/10.1007/s11135-011-9518-x Chen, Y. S., Lai, S.‐B., & Wen, C.‐T. (2006). The influence of green innovation performance on corporate advantage in Taiwan. Journal of Business Ethics, 67(4), 331–339. https://doi.org/10.1007/s10551-0069025-5 Cheng, T. C. E., Kamble, S. S., Belhadi, A., Ndubisi, N. O., Lai, K., & Kharat, M. G. (2021). Linkages between big data analytics, circular economy, sustainable supply chain flexibility, and sustainable performance in manufacturing firms. International Journal of Production Research, 1–15. https://doi.org/10.1080/00207543.2021.1906971 Cohen, J. (1983). The cost of dichotomization. Applied Psychological Measurement, 7(3), 249–253. https://doi.org/10.1177/ 014662168300700301 Dawson, J. F. (2014). Moderation in management research: What, why, when, and how. Journal of Business and Psychology, 29(1), 1–19. https://doi.org/10.1007/s10869-013-9308-7 Del Río Castro, G., González Fernández, M. C., & Uruburu Colsa, Á. (2021). Unleashing the convergence amid digitalization and sustainability towards pursuing the Sustainable Development Goals (SDGs): A holistic review. Journal of Cleaner Production, 280, 122204. https://doi.org/ 10.1016/j.jclepro.2020.122204 Diamantopoulos, A., Reynolds, N., & Schlegelmilch, B. (1994). Pretesting in questionnaire design: The impact of respondent characteristics on error detection. Market Research Society. Journal, 36(4), 1–15. https:// doi.org/10.1177/147078539403600402 Echambadi, R., & Hess, J. D. (2007). Mean‐Centering Does Not Alleviate Collinearity Problems in Moderated Multiple Regression Models. Marketing Science, 26(3), 438–445. PMID: http://www.jstor.org/stable/ 40057067. Farrukh, A., Mathrani, S., & Sajjad, A. (2022). A natural resource and institutional theory‐based view of green‐lean‐six sigma drivers for environmental management. Business Strategy and the Environment, 31(3), 1074–1090. https://doi.org/10.1002/bse.2936 Fornell, C., & Larcker, D. F. (1981). Evaluating structural equation models with unobservable variables and measurement error. Journal of Marketing Research, 18(1), 39–50. https://doi.org/10.2307/3151312 Frondel, M., Horbach, J., & Rennings, K. (2008). What triggers environmental management and innovation? Empirical evidence for Germany. Ecological Economics, 66(1), 153–160. https://doi.org/10.1016/j.ecolecon. 2007.08.016 Huang, J. W., & Li, Y. H. (2017). Green innovation and performance: The view of organizational capability and social reciprocity. Journal of Business Ethics, 145(2), 309–324. https://doi.org/10.1007/s10551-0152903-y India Brand Equity Foundation. (2022). Manufacturing Sector in India. https://www.ibef.org/industry/manufacturing-sector-india Islam, T., Khan, M. M., Ahmed, I., & Mahmood, K. (2021). Promoting in‐role and extra‐role green behavior through ethical leadership: Mediating role of green HRM and moderating role of individual green values. International Journal of Manpower, 42(6), 1102–1123. https://doi.org/ 10.1108/IJM-01-2020-0036 Joshi, G., & Dhar, R. L. (2020). Green training in enhancing green creativity via green dynamic capabilities in the Indian handicraft sector: The moderating effect of resource commitment. Journal of Cleaner Production, 267, 121948. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.121948 Keith, T. (2014). Multiple regression and beyond: An introduction to multiple regression and structural equation modeling (2nd ed.). Routledge. https://doi.org/10.4324/9781315749099 Khan, Z., & Vorley, T. (2017). Big data text analytics: An enabler of knowledge management. Journal of Knowledge Management, 21(1), 18–34. https://doi.org/10.1108/JKM-06-2015-0238 Khurshid, F., Park, W., & Chan, F. T. S. (2019). Innovation shock, outsourcing strategy, and environmental performance: The roles of prior green innovation experience and knowledge inheritance. Business Strategy and the Environment, 28(8), 1572–1582. https://doi.org/10. 1002/bse.2333