نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گلستان، ایران

2 استاد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گلستان، ایران.

3 دانش آموخته دکتری آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی دانش آموخته دکتری آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ایران خوزستان

10.22092/jaear.2024.365320.2003

چکیده

چکیده

این پژوهش با بهره‌گیری از دو روش تحقیق در قالب یک طرح تحقیق متوالی به انجام رسید. در ابتدا، با تشکیل گروه کانونی متشکل از گروهی از دست‌اندرکاران زیست‌بوم کارآفرینی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان (N=22)، نسبت به عارضه‌یابی کارآفرینی دانشجویی به عنوان یک موقعیت مسئله‌مند اقدام شد. در گام تحلیلی از رویکرد توسعه و تحلیل گزینه‌های راهبردی با رویکرد ساخت‌دهی مسئله و تحقیق عملیات نرم به منظور نگاشت شناختی ابعاد زیست‌بوم کارآفرینی دانشجویی بهره گرفته شد. در این مرحله، بهبود زیست‌بوم کارآفرینی دانشجویی به عنوان هدف کلی تحلیل راهبردی تعریف شد. در نتیجه‌ی نگاشت شناختی و تحلیل‌های مرکزی و دامنه‌ای با کمک نرم‌افزار Decision Explorer سه نقشه راهبردی برای هر یک از ابعاد سه‌گانه زیست‌بوم کارآفرینی دانشجویی ترسیم شد. با توجه به نتایج پژوهش در نگاشت شناختی غنابخشی محتوایی فعالیت‌های کارآفرینی دانشجویی، ضعف محتوایی و ساختاری طرح کسب‌وکار مبتنی بر الگوها/ بوم‌های کسب‌وکار جدید با امتیاز دامنه‌ای 10 و مرکزی ۲۱/۱۵، در نگاشت شناختی بهبود ساختار فرآیندی کارآفرینی دانشجویی، نقش‌آفرینی ناکارآمد مشاوران کارآفرینی با امتیاز دامنه‌ای 15 و مرکزی ۲۱/۱۸ و در نگاشت شناختی ساماندهی محیط توانمندساز برای کارآفرینی دانشجویی، عدم تکامل‌ ماموریت کارآفرینی دانشگاه همپای آموزش و پژوهش با امتیاز دامنه‌ای 13 و مرکزی ۲۲/۱۶، به عنوان موضوعات مهم و کلیدی در نظر گرفته می‌شوند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Cognitive Mapping of Student Entrepreneurship Ecosystem in Iranian Agricultural Higher Education : A Multidimensional model

نویسندگان [English]

  • Mohammad Sharif Sharifzadeh 1
  • Gholamhossein Abdollahzadeh 2
  • Fatemeh Rajabian Gharib 3

1 Professor, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

2 Professor, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

3 PhD of Agricultural Education, University of Agricultural Extension and Education and Natural Resources of Khuzestan, Iran

چکیده [English]

This study aimed to identify challenges and enhance the student entrepreneurship ecosystem through a dual-method research approach in a sequential design. Initially, a focus group comprising stakeholders from Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources (N=22) was formed to explore issues surrounding student entrepreneurship. Subsequently, the Strategic Options Development and Analysis (SODA) approach, a problem-structuring and soft operational research method, was employed in the analytical phase to map the dimensions of the student entrepreneurship ecosystem. The overarching goal of this strategic analysis was to enhance the student entrepreneurship ecosystem. Through cognitive mapping and analyses using Decision Explorer, three strategic maps were developed for each dimension: content enrichment, process structuring, and fostering an enabling environment for student entrepreneurship. The cognitive mapping exercise unveiled pivotal issues within the student entrepreneurship landscape. Notably, deficiencies in business plan content and structure based on new business models/canvas were underscored as crucial, with a domain score of 10 and a central score of 21.15. Inadequate performance of entrepreneurship mentors was identified as a significant challenge in improving the process structure of student entrepreneurship, scoring 15 in the domain and 18.18 centrally. Furthermore, the lack of alignment between university education, research, and entrepreneurship missions was highlighted as a key concern in creating an enabling environment for student entrepreneurship, scoring 13 in the domain and 16.22 centrally. Drawing upon these insights, tailored strategies were proposed to enhance the student entrepreneurship ecosystem, addressing critical areas identified in each cognitive map.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Agricultural Higher Education
  • Entrepreneurship ecosystem
  • Student entrepreneurship
آذر، ع.، خسروانی، ف.، و جلالی، ر. (1398). تحقیق در عملیات نرم، رویکردهای ساختاردهی مساله. تهران: سازمان مدیریت صنعتی. آذر، ع.، نجفی توانا، س.، و قربانی، ح. (1394). نگاشت نقشه پایش فرایند کیفیت اقلام آماری مرکز آمار ایران با رویکرد تحلیل و توسعه گزینه‌های استراتژیک (سودا). پژوهش‌های مدیریت در ایران، ۱۹(۴):۱-۲۰. برادران، م.، عابدی، ب.، خسروی‌پور، ب.، یعقوبی، ج.، و یزدان پناه، م. (1396). تدوین الگوی دانشگاه کارآفرین کشاورزی و منابع طبیعی از دیدگاه مدیریت آموزش کشاورزی. پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، ۹(۴۰): ۱۲۳-۱۳۹. جندقی، غ.، فتحی، م. ر.، و ملکی، م. ح. (1400). مباحث نرم تحقیق در عملیات نشر. تهران: نگاه دانش. رحیمی کلایه، ط.، آذر، ع.، رجب‌زاده، ع.، و مقبل باعرض، ع. (1402). نگاشت نقشه توسعه موفقیت پروژه با استفاده از رویکرد تحلیل و توسعه گزینه‌های استراتژیک. پژوهش‌های نوین در تصمیم‌گیری، ۸ (۲): 18-1. روزنهد، ج.، و مینجرز، ج. (1400). تحقیق در عملیات نرم، روش‌های ساخت‌دهی مساله در شرایط پیچیدگی، عدم اطمینان، تعارض (ترجمه عادل آذر و علی انوری). تهران: نگاه دانش. زاهدی، ا. ا.، میرغفوری، س. ح.، و مروتی‌ شریف‌آبادی، ع. (1396). نگاشت نقشه یکپارچه توسعه سطح نوآوری و تجاری‌سازی شرکتهای دانش‌بنیان ایران با استفاده از رویکرد تحلیل و توسعه گزینه‌های استراتژیک. فصلنامه مدیریت توسعه فناوری، ۵(۴): ۷۹-۱۰۴. سعدآبادی، ع. ا.، اعلامی، ف.، پناهی، س.، و رحیمی‌راد، ز. (1401). بررسی فرآیند بهبود زیست‌بوم کارآفرینی دانشجویی با به‌کارگیری روش آزمایشگاه زنده (مطالعه موردی طرح نوا). ترویج علم، ۱۳(۱):۹۲-۱۱۳ شریف‌زاده، م. ش.، عبدالله‌زاده، غ.، نجفی‌نژاد، ع. (1397). موردکاوی تجربه گذار به دانشگاه کارآفرین: دانشگاه بسان یک زیست‌بوم کارآفرینی خرد. کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی، ۵(۲): ۳۳-۶۹. شریف‌زاده، م. ش.، عبداله‌زاده، غ.، و شریفی، م. (۱۴۰۰). واکاوی زیست‌بوم دانشگاه کارآفرین در آموزش عالی کشاورزی: کاربرد روش‌شناسی سامانه‌های نرم. علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، ۱۷(ویژه نامه)، 1-25. شریف‌زاده، م.ش.، عبدالله‌زاده، غ.، و رجبیان غریب،‌ ف. (1402). چارچوب مفهومی خبرگانی کسب‌وکارآفرینی دانشجویی در آموزش عالی کشاورزی. پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، ۱۵(۶۶): ۱۷۱-۱۹۴. عباسی، ع.، سعدوندی، م.، فرهادیان، ه. (1397). ویژگی‌های محیط یادگیری در نظام آموزش عالی کشاورزی صلاحیت‌محور. پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، ۱۰(ویژه نامه): 109-122. معتمدی‌نیا، ز.، موحد محمدی، س. ح.، علم بیگی، ا.، و مهدی‌زاده، ح. (۱۴۰۰). رشد اکوسیستم کارآفرینی در بستر نظام آموزش عالی کشاورزی کشور از دیدگاه دانشجویان رشته‌های کشاورزی. راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی، ۸(۱۵):۲۰-۳۳. موحد محمدی، ح.، شاعری، ف.، و علم‌بیگی، ا. (1398). راهبردهای حمایتی آموزش کارآفرینانه کشاورزی از دیدگاه خبرگان. پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، ۱۱(۴۸): ۱۷-۲۹. میرزایی اهرنجانی، ح. و امیری، م. (۱۳۸۱). ارائه مدل سه سویهی تحلیل مبانی فلسفی و زیر ساخت‌های بنیادین تئوری‌های مدیریت. دانش مدیریت، ۱۶(۵۶): ۳-۲۱. میرزایی، ن.، و علی بیگی، ا. ح. (1394). دیدگاه دانشجویان کشاورزی دانشگاه رازی نسبت به بسترهای ضروری یادگیری‌تجربی. پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، ۷(۳۲): ۱۴-۲۵. ویسی‌نژاد، ژ. و اطهری، ز. (1402). تحلیل نیت کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی دانشگاه رازی بر اساس سرمایه روان‌شناختی و انطباق‌پذیری مسیر شغلی. پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، ۱۵(۶۴): ۵۷-۷۲.
Ackermann, F., and Eden, C. (2001). Contrasting single user and networked group decision support systems for strategy making. Group Decision and Negotiation, 10, 47-66. Ackermann, F., and Eden, C. (2004). Using Causal mapping: individual and group; traditional and new. Systems modelling: Theory and practice, 127-145. Ackermann, F., and Eden, C. (2020). Strategic options development and analysis. Systems approaches to making change: A practical guide, 139-199. Adner, R. (2017). Ecosystem as Structure: An Actionable Construct for Strategy. Journal of Management 1: 39–58. Alves, A.C., Fischer, B., Schaeffer, P.R. and Queiroz, S. (2019). Determinants of student entrepreneurship: An assessment on higher education institutions in Brazil. Innovation and Management Review, 16 (2): 96-117. Anghel, G. A., and Anghel, M. A. (2022). Green Entrepreneurship among Students—Social and Behavioral Motivation. Sustainability, 14, 8730. https://doi.org/10.3390/ su14148730 Astuty, E., Yustian, O.R. and Ratnapuri, C.I. (2022). Building Student Entrepreneurship Activities through the Synergy of the University Entrepreneurship Ecosystem. Front. Educ. 7:757012. doi: 10.3389/feduc.2022.757012 Bazan, C., Shaikh, A., Frederick, S., Amjad, A., Yap, S., Finn, C., et al. (2019). Effect of Memorial University’s environment and support system in shaping entrepreneurial intention of students. J. Entrep. Educ. 22: 1–35. Bergmann, H., Hundt, C. and Sternberg, R. (2016). What makes student entrepreneurs? On the relevance (and irrelevance) of the university and the regional context for student start-ups. Small Bus Econ 47: 53–76 Bienkowska, D., Klofsten, M. and Rasmussen, E. (2016). PhD Students in the Entrepreneurial University - Perceived Support for Academic Entrepreneurship. European Journal of Education, 51(1): 56-72. Bosma, N., Hill, S., Ionescu-Somers, A., Kelley, D., Levie, J., Tarnawa, A., et al. (2020). The Global Entrepreneurship Monitor (GEM): 2019/2020 Global Report. London. Brandhorst, J. K., Solon, K., Opatrny-Yazell, C., and Jensen, D. (2024). Transforming Learners: A Programmatic Approach to Helping Students Find “The Right Work”. Journal of Management Education, 48(2): 340-366. https://doi.org/10.1177/10525629231187515 Brown, R. and Mason, C. (2017). Looking inside the spiky bits: a critical review and conceptualization of entrepreneurial ecosystems. Small Business Economics, 49(1):11–30. Clark, B. R. (1998). Creating Entrepreneurial Universities: Organizational Pathways of Transformation. Paris: IUA Press and Pergamon. de Rodríguez Jasso, L. J., Limón, M. L. S., Mendoza, O. G., Qureshi, N. A., Qalati, S. A., and Feng, G. C. (2022). Sustainable entrepreneurial intention and the role of altruism and the ability to innovate: a case of students in Tamaulipas. Cogent Soc. Sci. 8:2095743. doi: 10.1080/23311886.2022.2095743 Duong, C. D., Le, T. L., and Ha, N. T. (2021). The Role of Trait Competitiveness and Entrepreneurial Alertness in the Cognitive Process of Entrepreneurship among Students: A Cross-Cultural Comparative Study between Vietnam and Poland. Journal of Competitiveness, 13(4): 25–42. Edelman, L. F., Manolova, T., Shirokova, G., and Tsukanova, T. (2016). The impact of family support on young entrepreneurs' start-up activities. Journal of Business Venturing, 31(4): 428-448. Eden, C. (2004). Analyzing cognitive maps to help structure issues or problems. European Journal of Operational Research, 159(3): 673-686. Eden, C., and Ackermann, F. (2013). Making strategy: The journey of strategic management. Sage. Fuster, E., Padilla-Meléndez, A., Lockett, N., and del Aguila-Obra, A. R. (2019). The emerging role of university spin-off companies in developing regional entrepreneurial university ecosystems: The case of Andalusia. Technological Forecasting and Social Change 141: 219–31. Georgiou, I. (2009). Mapping railway development prospects in Brazil. Transport Reviews, 29(6): 685- 714. Jansen, S. van de Zande, T., Brinkkemper, S., Stam, E., and Varma, V. (2015). How education, stimulation, and incubation encourage student entrepreneurship: Observations from MIT, IIIT, and Utrecht University. The International Journal of Management Education, 13(2): 170-181. Johnson, D., Bock, A. J., and George, G. (2019). Entrepreneurial dynamism and the built environment in the evolution of university entrepreneurial ecosystems. Industrial and Corporate Change, 28(4):941–959, https://doi.org/10.1093/icc/dtz034 Kourilsky, M. L., and Walstad, W. B. (1998). Entrepreneurship and female youth: knowledge, attitudes, gender differences, and educational practices. J. Bus. Ventur. 13, 77–88. doi: 10.1016/S0883-9026(97)00032-3 Lee, Y. and Lee, Y. (2020). University Start-Ups: The Relationship between Faculty Start-Ups and Student Start-Ups. Sustainability, 12, 9015; doi:10.3390/su12219015 Mazzei, M. J. (2018). Strategic entrepreneurship: Content, process, context, and outcomes. International Entrepreneurship and Management Journal, 14: 657–70. O’Brien, E., M. Cooney, T. and Blenker, P. (2019). Expanding university entrepreneurial ecosystems to under-represented communities. Journal of Entrepreneurship and Public Policy, 8 (3): 384-407. https://doi.org/10.1108/JEPP-03-2019-0025 Odewale, G. T., Hani, S. H., Migro, S. O., and Adeyeye, P. O. (2019). Entrepreneurship education and students' views on self-employment among international postgraduate students in universiti utara malaysia. J. Entrep. Educ. 22: 1–15. Ouni, S. and Boujelbene, Y. (2023).The mediating role of big five traits and self-efficacy on the relationship between entrepreneurship education and entrepreneurial behavior: Study of Tunisian university graduate employees. Evaluation and Program Planning, 100, https://doi.org/10.1016/j.evalprogplan.2023.102325. Pitelis, C. (2012). Clusters, entrepreneurial ecosystem co-creation, and appropriability: a conceptual framework. Industrial and Corporate Change, 21(6):1359–1388. Shirokova, G., Osiyevskyy, O., and Bogatyreva, K. (2016). Exploring the intention–behavior link in student entrepreneurship: Moderating effects of individual and environmental characteristics. European Management Journal, 34(4): 386-399. Spigel, B. (2017). The relational organization of entrepreneurial ecosystems,’ Entrepreneurship Theory and Practice, 41 (1): 49–72. Urbano, D. and Guerrero, M. (2013). Entrepreneurial universities: socioeconomic impacts of academic entrepreneurship in a European region,’ Economic Development Quarterly, 27(1): 40–55. Urbano, D., Aparicio, S., Guerrero, M., Noguera, M., and Torrent-Sellens, J. (2017). Institutional determinants of student employer entrepreneurs at Catalan universities. Technol. Forecast. Soc. Chang., 123: 271–282.