نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بنت الهدی رمضان زاده دانشجوی دکتری رشته مدیریت آموزشی ، واحد علوم و تحقیقات،دانشگاه آزاد اسلامی ،تهران ،ایران.

2 استاد مدیریت آموزش عالی، گروه مدیریت آموزشی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

3 استاد مدیریت آموزشی،گروه مدیریت آموزشی، دانشکده اقنصاد ومدیریت ،واحد علوم و تحقیقات،دانشگاه آزاد اسلامی ،تهران،ایران

4 استاد گروه بهداشت دامپزشکی،واحد علوم و تحقیقات،دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران.

10.22092/jaear.2025.369535.2065

چکیده

هدف پژوهش طراحی مدل برنامه‌ریزی آموزشی زنجیره ارزش کشاورزی در باغات مرکبات شمال کشور با روش آمیخته (کیفی-کمی) و رویکرد داده ‌بنیاد بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل اساتید سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و در بخش کمی، مدیران، کارکنان و ذینفعان باغات مرکبات شمال کشور بود. در بخش کمی از نمونه‌گیری در دسترس و فرمول کوکران برای حجم نمونه استفاده شد. داده‌ها با مصاحبه (کیفی) و پرسشنامه (278 عدد) گردآوری شد. تحلیل کیفی با نرم‌افزار MAXQDA (2020) و تحلیل کمی (شامل تحلیل عاملی تأییدی و مدل‌سازی معادلات ساختاری) با SmartPLS 3 انجام گرفت. یافته‌ها نشان داد که‏ ‏ضریب مسیر بین راهبردها و پیامدها 781/0 و‏ ‏P Values برابر با 000/0 و کمتر از 01/0، ضریب مسیر شرایط زمینه‌ای و راهبردها دارای 175/0، ضریب مسیر شرایط علی و پدیده محوری دارای 864/0، ضریب مسیر شرایط مداخله گر و راهبردها دارای 22/0، ضریب مسیر پدیده محوری و راهبردها دارای 531/0 بود. نتایج حاکی از رابطه معنادار مثبت بین مؤلفه‌های مدل پیشنهادی و برازش مطلوب آن بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Developing an Educational Planning Model for the Agricultural Value Chain of Citrus Orchards in Northern Iran

نویسندگان [English]

  • Bentolhoda Ramezanzadeh 1
  • hamidreza arasteh 2
  • kamran Mohammadkhani 3
  • abassali Motalabi 4

1 Ph.D. Student in Educational Management,Science and Research BranchScience and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

2 Arasteh Professor of Higher Education Administration, Depatment of Educational Administration, Faculty of Psychology and Education, Kharazmi University, Tehran.Iran

3 Professor of Educational Management, Department of Educational Management, Faculty of Economics and Management,, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran,Iran

4 Professor Department of Veterinary Health,Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

چکیده [English]

The aim of the present study was to develop an educational planning model for the agricultural value chain of citrus orchards in northern Iran. This is a mixed-methods research (qualitative and quantitative), with the qualitative phase based on the Grounded Theory approach. The qualitative study population consisted of experts, including faculty members from the Agricultural Research, Education, and Extension Organization. The quantitative phase involved managers, staff of orchards, producers, and farmers. For the quantitative section, convenience sampling was used, and Cochran’s formula was applied to determine the sample size. Data collection methods included semi-structured interviews in the qualitative phase and a researcher-designed questionnaire in the quantitative phase, with a total of 278 completed questionnaires collected. Data analysis was conducted using MAXQDA 2020 for the qualitative part. For the quantitative part, confirmatory factor analysis was used to assess the validity of the questionnaire, and Structural Equation Modeling (SEM) with the SmartPLS 3 software was applied to analyze the research questions. Findings indicated that the path coefficient between strategies and outcomes was 0.781 with a p-value of 0.000, which is less than 0.01, indicating significance. The path coefficient between contextual conditions and strategies was 0.175; between causal conditions and the core phenomenon was 0.864; between intervening conditions and strategies was 0.220; and between the core phenomenon and strategies was 0.531. The results showed that the components of the proposed implementation model have a significant and positive impact on one another, and the overall model demonstrates a good fit.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Educational Planning
  • Value Chain
  • Agriculture
  • Citrus
  • Northern Iran
1. آقایی، محمد و مکتبی، سارا (۱۳۹۹). توسعه لجستیک سبز و استقرار استراتژی‏های توسعه پایدار، کتنانس بین المللی پژوهش‏های نوین در مدیریت و مهندسی صنایع. 2. پورزمانی، کسری و نعمتی، مصطفی (۱۴۰۰). تحقیق در عملیات لجستیک سبز، نگاهی به ابعاد و جوانب مسائل کمک‏ها و چالش‏ها، فصلنامه عملی جاده، سال ۱۹ (۱۰۶). ۱۱۴- ۹۵. 3. پیروزه، آرزو؛ اشراقی سامانی، رویا؛ آرایش، محمدباقر؛ ‏واحدی مرجان (1401) تأثیر روش‏های آموزشی بر درک کشاورزان استان ایلام از پایداری زنجیره تأمین محصول‏های کشاورزی سالم فصل نامه علمی پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی بهار 1401شماره60. 4. جباری، علی؛ نوبری تبریزی، علی و اصلی زاده، احمد (۱۳۹۹). نقش تعدیلگر همکاری محیطی در رابطه عوامل لجستیک زنجیره تامین سبز با پایداری محیط زیست، فصلنامه علمی تخصصی مطالعات مدیریت مالی و اقتصادی، دورن ۳، (۷). ‏۲۵-۴۵. 5. حسن پور، بهروز (۱۴۰۲). تشکیل و توسعه زنجیره ارزش کشاورزی، راه‌کار ساماندهی بازار محصولات کشاورزی. فصلنامه علمی-پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزی، ۱۵(ویژه‌نامه)، ۷۶-۸۸. 6. حسن پور، بهروز، اسدپور، حسن و شیروانیان، عبدالرسول (۱۴۰۲). الگوی مطلوب تجاری در زنجیره ارزش مرکبات بر اساس مؤلفه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زیست‌محیطی و ساختاری در استان فارس. علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، ۱۹(۱)، ۱۵۵-۱۷۳. 7. خسروی پور، بهمن و عامری، مریم(1398)،نقش نظام ترویج و آموزش کشاورزی در مدیریت زنجیره ارزش محصولات کشاورزی، پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی،اهواز،https://civilica.com/doc/981435 8. زارعی، م.، و مطیعی، ن.، و کلانتری، خ (1398) شناسایی و تحلیل مؤلفه‏های بازدارندة توسعة زنجیرة تأمین محصول سیب زمینی در استان همدان از دیدگاه تولیدکنندگان. اقتصاد کشاورزی و توسعه، دوره 27، شماره 107، صص239-259. 9. زلیخائی سیار، ل نادری مهدی، و موحدی، ر (1397) مدل عاملهای آموزشی- ترویجی مؤثر بر مدیریت پایدار آب کشاورزی از دیدگاه متخصصان آب استان 46: 16-33. 10. ساعی، مهدیه و اسدپور، حسن (۱۴۰۲). تدوین و اولویت‌بندی ساختارهای توسعه زنجیرة ارزش مرکبات جنوب کرمان و الزامات پایداری آن. اقتصاد کشاورزی و توسعه، ۳۱(۳). 11. سامیان مسعود؛ اعظمی موسی؛ بهراملو رضا (1404) عامل‌های موثر در پذیرش الگوی کشت بهینه در توسعه پایدار بخش کشاورزی پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی دوره 17، شماره 72، خرداد 1404، صص29-14. 12. صافی سیس، یحیی؛ ملکی مژده جودی دمیرچی میلاد (1399)تاثیر روش‏های آموزشی نظام ترویج و آموزش کشاورزی بر رفتار زیست ‏محیطی کشاورزان تاثیر روش‏های آموزشی نظام ترویج و آموزش کشاورزی بر رفتار زیست ‏محیطی کشاورزان دوره 7، شماره 4 - شماره پیاپی 28 اسفند 1399 صفحه 381-396. 13. عسکری بزایه، فاطمه، پاسبان، فاطمه و امین املشی، مسعود (۱۴۰۰). تاثیرات کووید ۱۹ بر بخش کشاورزی با تاکید بر زنجیره ارزش برنج در مقیاس بین المللی. مجله ترویجی شالیزار، ۳(۱)، ۲۳-۳۱. 14. علم بیگی، امیر؛ ‏اسکوهی فاطمه موحد محمدی، حمید؛ رضواتن احمد (1404) ساخت شبکه زیست بوم کارآفرینانه گروه‌های آموزشی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران. پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی 10.22092/jaear.2025.134272 15. قاضی نوری، س.، الفت، ل. بامداد صوفی، ج. و احدی، و.(1399) بررسی زنجیره تأمین محصولات کشاورزی ارگانیک در ایران. مجله بین المللی مدیریت و توسعه کشاورزی، دوره 10، شماره 1، صص 71- 85. 16. محبوبی، محمدرضا، کاظمی، سیما و عبدالله‌زاده، غلامحسین (۱۴۰۱). نقش عامل‌های مختلف در نگرش، مهارت و دانش باغداران ساری در زمینة عملیات داشت مرکبات با تأکید بر آموزش‌های ترویجی. پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، ۱۴(۶۰)، ۴۸-۶۶. 17. معصومی، سیدسینا و اصغرپور، محمدحسین (۱۴۰۰). از واکاوی شکنندگی زنجیره ارزش کسب‌وکارهای کشاورزی تا ارائه راهکارهایی برای چابکی آن (مورد مطالعه: صنعت زنبورداری و محصولات زنبور عسل). کارآفرینی در کشاورزی، ۸(۲)، ۱-۱۶. 18. ملکی مین باش زرگاه، م.، ورقانی، م.، و باقری قره باغ، ه (1398) خلق مزیت رقابتی: واکاوی ابعاد مدیریت انسانی بر مدیریت تأمین زنجیره سبز، با نقش تعدی لگری نوجویی سبز در شرک تهای صنعتی. پژوهشنامه مدیریت اجرایی دوره 11، شماره 21، صص 100-129. 19. میرزایی، ع.، آزرم، ح.، نوشاد، م. و علیزاده، ب (1400) شناسایی موانع و مسئله‏های زنجیره تأمین پایدار صنعت غذایی گوشت مرغ با استفاده از تئوری بنیانی. مهندسی بیوسیستم ایران، دوره 52، شماره 2، صص 271-288. 20. یوسفی نژاد، محمد؛ لاریجانی، مریم؛ ‏شبیری، سید محمد؛ رضایی، مهدیه (1401) طراحی الگوی آموزش آب مجازی در بخش کشاورزی با رویکرد اقتصاد مقاومتی و توسعه پایدار(مطالعه موردی: پایداری، توسعه و محیط زیست استان تهران(، دوره سوم، شماره 2، تابستان 1041، صص 78. 21. Akyüz, Y., Salali, H. E., Atakan, P., Günden, C., Yercan, M., Lamprinakis, L., ... & Knez, M. (2023). Case study analysis on agri-food value chain: A guideline-based approach. Sustainability, 15(7), 6209. 22. Ataei, P., Ghadermarzi, H., Karimi, H., & Norouzi, A. (2020). The barriers hindering the application of the value chain in the context of rural entrepreneurship. The Journal of Agricultural Education and Extension, 26(4), 365-382. 23. Awan, U., Sroufe, R., & Bozan, K. (2022). Designing value chains for industry 4.0 and a circular economy: A review of the literature. Sustainability, 14(12), 7084. 24. Birner, R., Davis, K. E., Pender, J. L., Nkonya, E. M., Anandajayasekeram, P., Ekboir, J., ... & Kisamba-Mugerwa, W. (2006). From" best practice" to" best fit": a framework for designing and analyzing pluralistic agricultural advisory services. 25. Braun, C. L., Bitsch, V., & Häring, A. M. (2022). Behind the scenes of a learning agri-food value chain: lessons from action research. Agriculture and Human Values, 1-16.‏ 26. Braun, C. L., Bitsch, V., & Häring, A. M. (2023). Developing agri-food value chains: learning networks between exploration and exploitation. The Journal of Agricultural Education and Extension, 29(4), 417-438. 27. Clay, P. M., & Feeney, R. (2019). Analyzing agribusiness value chains: A literature review. International Food and Agribusiness Management Review, 22(1), 31-46.‏ 28. Coble, K. H., Mishra, A. K., Ferrell, S., & Griffin, T. (2018). Big data in agriculture: A challenge for the future. Applied Economic Perspectives and Policy, 40(1), 79-96.‏ 29. Corallo, A., De Giovanni, M., Latino, M. E., & Menegoli, M. (2024). Leveraging on technology and sustainability to innovate the supply chain: a proposal of agri-food value chain model. Supply Chain Management: An International Journal, 29(3), 661-683. 30. de Janvry, A., Sadoulet, E., & Trachtman, C. (2019). Achieving coordination in agricultural value chains: The role of lead agents and multi-stakeholder platforms.‏ 31. Dendir, Z. (2025). Revitalizing Agricultural Value Chains: Unraveling Challenges and Unlocking Opportunities in Southwest Shewa, Ethiopia. Cureus Journals, 2(1). 32. Dong, L. (2021). Toward resilient agriculture value chains: challenges and opportunities. Production and Operations Management, 30(3), 666-675. 33. Fontoura, P., & Coelho, A. (2022). More cooperative… more competitive? Improving competitiveness by sharing value through the supply chain. Management Decision, 60(3), 758-783. 34. Guba, E. G., & Lincoln, Y. S. (1994). Competing paradigms in qualitative research. Handbook of qualitative research, 2(163-194), 105. 35. Ho, K. L. P., Nguyen, C. N., Adhikari, R., Miles, M. P., & Bonney, L. (2018). Exploring market orientation, innovation, and financial performance in agricultural value chains in emerging economies. Journal of Innovation & Knowledge, 3(3), 154-163. 36. Ho, K. L. P., Nguyen, C. N., Adhikari, R., Miles, M. P., & Bonney, L. (2018). Exploring market orientation, innovation, and financial performance in agricultural value chains in emerging economies. Journal of Innovation & Knowledge, 3(3), 154-163.‏ 37. Hong J., Zhang Y. and Ding, M. (2018). Sus tainable supply chain management practices, supply chain dynamic capabilities, and enterprise performance. Journal of Cleaner Production, 172, 3508-3519. 38. ‏Joshi, O., Chapagain, B., Kharel, G., Poudyal, N. C., Murray, B. D., & Mehmood, S. R. (2022). Benefits and challenges of online instruction in agriculture and natural resource education. Interactive Learning Environments, 30(8), 1402-1413.‏ 39. Kamanda, P. J. (2022). An Extension Training Model for Improving Capacity of Smallholder Farmers and Agricultural Extension Agents in Rice Post-Harvest Value Addition in Southern Region, Sierra Leone (Doctoral dissertation, University of Cape Coast). 40. Khan, S.A.R., Jian, C., Zhang, Y.u., Golpîra, H., Kumar, A., Sharif, A., 2019. Environmental, social and economic growth indicators spur logistics performance: from the perspective of South Asian Association for Regional Cooperation countries. J. Clean. Prod. 214, 1011–1023. 41. Khan, S.A.R., Jian, C., Zhang, Y.u., Golpîra, H., Kumar, A., Sharif, A., 2019. Environmental, social and economic growth indicators spur logistics performance: from the perspective of South Asian Association for Regional Cooperation countries. J. Clean. Prod. 214, 1011–1023. 42. Leeuwis, C., & Pyburn, R. (2002). Social learning in rural resource management: introduction to the book. In Wheelbarrows full of frogs/Cees Leeuwis and Rhiannon Pyburn (pp. 11-21). Van Gorcum. 43. Lincoln, Y. S., & Guba, E. G. (1985). Ethics and naturalistic inquiry. Unpublished manuscript, University of Kansas. 44. Majeed, S., Zaman, S. B., & Rahman, M. D. U. (2025). Agricultural Value Chain Analysis Tools and Methods. Pakistan Research Journal of Social Sciences, 4(1). 45. Minh, T. T., & Osei‐Amponsah, C. (2021). Towards poor‐centred value chain for sustainable development: A conceptual framework. Sustainable development, 29(6), 1223-1236. 46. Mishra, V., Ishdorj, A., Tabares Villarreal, E., & Norton, R. (2024). Collaboration in agricultural value chains: a scoping review of the evidence from developing countries. Journal of Agribusiness in Developing and Emerging Economies. 47. Ndaghu, A. A., Amurtiya, M., Polycarp, M., Salihu, A., & Mukhtari, M. (2025). Training needs of agricultural value chain actors in the Bay States of North-East Nigeria. NEDC Journal of North East Studies, 1(1), 43-62. 48. Neutzling, D.M., Land, A., Seuring, S., and Nascimento, L.F.M. (2018). Linking sus tainability-oriented innovation to supply chain relationship integration. Journal of Cleaner Production, 172, 3448-3458. 49. Obiora, C. C., Momah, L. N., Uzoka, I. O., Olaroye, R. E., & Nweke, P. A. (2025). PROBLEMS OF AGRICULTURAL EXTENSION AGENTS DURING THE IMPLEMENTATION OF THE VALUE CHAIN DEVELOPMENT PROGRAMME IN ANAMBRA STATE NIGERIA. African Journal of Educational Management, Teaching and Entrepreneurship Studies, 14(2). 50. Olaoye, O. J., Ojebiyi, W. G., Anakwe, E., & Akinniyi, O. T. (2023). Effect of training on knowledge of extension personnel in selected agricultural value chains in Ogun state, Nigeria. Ife Journal of Agriculture, 35(1), 58-71.‏ 51. Perrone, D., Rohde, M. M., Hammond Wagner, C., Anderson, R., Arthur, S., Atume, N., ... & Remson, E. J. (2023). Stakeholder integration predicts better outcomes from groundwater sustainability policy. Nature communications, 14(1), 3793. 52. Porter ME. The Competitive Advantage of Nations. New York: 1998; Oxford University press. 53. Rodrik, D. (2018). New technologies, global value chains, and developing economies (No. w25164). National Bureau of Economic Research.‏ 54. Sharma, Y. K., Yadav, A. K., Mangla, S. K. & Patil, P. P. (2018). Ranking the success factors to improve safety and security in sus tainable food supply chain management using fuzzy AHP. Materials Today: Proceedings, 5(5), 12187-12196. 55. Sisodiya, M. S., Manjunath, B. L., & Shekhawat, S. (2023). Improved Agricultural Value Chains: A Programme for Extension Approach. International Year of Millets, 63. 56. Smidt, H. J., & Jokonya, O. (2022). Factors affecting digital technology adoption by small-scale farmers in agriculture value chains (AVCs) in South Africa. Information Technology for Development, 28(3), 558-584. 57. Tombe, R., & Smuts, H. (2023). Agricultural Social Networks: An Agricultural Value Chain-Based Digitalization Framework for an Inclusive Digital Economy. Applied Sciences, 13(11), 6382.‏ 58. Trienekens, J. H. (2011). Agricultural value chains in developing countries a framework for analysis. International food and agribusiness management review, 14(2), 51-82. 59. Truelove, R. N., Lellyett, S. C., Issaka, A. I., & Huda, S. (2023). Agricultural value chains in developing economies: a theoretical framework. In Sustainable Food Value Chain Development: Perspectives from Developing and Emerging Economies (pp. 107-152). Singapore: Springer Nature Singapore. 60. Woodhill, J., Kishore, A., Njuki, J., Jones, K., & Hasnain, S. (2022). Food systems and rural wellbeing: challenges and opportunities. Food Security, 14(5), 1099-1121. 61. Yingfei Yang, Zhang Mengze , Lin Zeyu , Bae Ki-Hyung , Andrianarivo Andriandafiarisoa Ralison Ny Avotra,⇑ , Ahsan Nawaz (2022). Green logistics performance and infrastructure on service trade and environment-Measuring firm’s performance and service quality; Journal of King Saud University – Science 34 (2022) 101683. 62. Yogita, R. J., Prajapati, C. S., Roy, S., Abrol, P., Khan Chand, A. K., & Darbha, S. (2024). Extension strategies to promote post-harvest management and value addition: A review. Horticulture, 50. 63. Zhou, P., Cao, Z., Li, Q., Xu, H., & Gao, Y. (2025). The Future Development of Urban Agriculture. In Four-Dimension Development Theory of Urban Agriculture (pp. 211-251). Singapore: Springer Nature Singapore.