نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر
چکیده
برای اینکه سازمانها بتوانند کارایی لازم را داشته باشند، باید حول محور علم و دانش فعالیت کنند. دانش به عنوان منبعی برای بقای سازمانها بهشمار میآید و شرط موفقیت سازمانها دستیابی به دانش جدید در همهی سطوح و حرکت به سمت سازمانی دانش بنیان است. هدف این پژوهش نیز بررسی وضعیت فرایند مدیریت دانش کشاورزی و رتبه بندی مولفههای آن (تولید دانش، ذخیره و بازیابی دانش، انتقال و تسهیم دانش، کاربرد دانش) در سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران است. این پژوهش از نظر نوع جزو تحقیقات کاربردی و از نظر روش جزء تحقیقات توصیفی- تحلیلی است. جامعهی آماری پژوهش همهی مدیران و کارشناسان جهادکشاورزی استان مازندران در بخشهای مختلف شامل زراعت و باغبانی، دام و طیور، کرم ابریشم و زنبور عسل، شیلات و آبزیان و جنگل و مرتع به شمار 65 تن میباشد. درآغاز، اطلاعات مربوط به مولفههای چهارگانه مدیریت دانش کشاورزی با استفاده از پرسشنامهای با طیف پنج قسمتی لیکرت گردآوری و آنگاه وجود تفاوت معنیدار در فرآیند مدیریت دانش کشاورزی بین چهار زیربخش اصلی سازمان با استفاده از آزمون کروسکال والیس مورد آزمون قرار گرفت. نتایج بهدست آمده از آزمونها نشان داد که تفاوت معنیداری در میانگین فرایند مدیریت دانش کشاورزی بین سه زیر بخش زراعت و باغبانی، دام و طیور، کرم ابریشم و زنبور عسل و جنگل و مرتع وجود دارد ولی در زیر بخش شیلات و آبزیان تفاوت معنی داری با دیگر بخشها ندارد. در نهایت بهمنظور اولویتبندی مولفههای مدیریت دانش کشاورزی از روش تاپسیس استفاده شد. نتایج حاصل از تاپسیس نشان دادند که در فرآیند مدیریت دانش کشاورزی هرچه سازمان جهاد کشاورزی از حلقه تولید دانش به سمت کاربرد آن پیش رفته است این فرآیند ضعیف تر عمل کرده است. لذا اتخاذ تدابیری برای درونی کردن سودمندیهای ناشی از تولید دانش در سازمان و کل بخش کشاورزی استان ضروری بنظر میرسد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Agricultural Knowledge Management Component Stance Analysis in Mazandaran Agricultural Organization, Iran
نویسندگان [English]
- Yaser Feizabadi
- Nilufar Moulayi
Islamic Azad University, Qaemshahr Branch
چکیده [English]
To work efficiently, organizations should act around the axis of science and knowledge. Knowledge is considered as a source of organizations’ survival and new knowledge is prerequisite for organization’s success at all levels. The current research aims to examine the status of agricultural knowledge management process and to prioritize its elements (Knowledge Creation, Knowledge Storage, Knowledge Transfer and Knowledge Application) in the Agricultural Organization of Mazandaran province. Statistical population consisted of all managers and experts of Agricultural Organization of Mazandarn (65) in subsectors of agriculture including “agronomy and horticulture”, “livestock, poultry, sericulture and apiculture”, “fisheries and aquaculture” and “forest and grassland” . First, statistics related to agricultural knowledge management elements were gathered using a likert 5 scale questionnaire and then, the state of these elements in different subsectors was analyzed by Kruskal-Wallis test. The results show that there is a significant difference in agricultural knowledge management process between the subsectors of “agronomy and horticulture”, “livestock, poultry, sericulture and apiculture” and “forest and grassland”. However, there is no significant difference in agricultural knowledge management process between “Fisheries and aquaculture” and other subsectors. Finally, TOPSIS technique was used in order to prioritize the components of knowledge management. The results showed that knowledge management process gets weaker as the Agricultural Organization moves from knowledge creation towards knowledge application. So, making policies seems necessary to internalize the benefits of knowledge creation within the Agricultural Organization and agricultural sector in Mazandaran province.
کلیدواژهها [English]
- Knowledge Management
- Knowledge Creation
- Knowledge Storage
- Knowledge Transfer
- Knowledge Application