نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده
استادیار گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور
چکیده
پژوهش علی-ارتباطی حاضر با هدف ارتباط بین دانش حضوری با قابلیتهای کارآفرینی دانشجویان رشتههای کشاورزی دانشگاه رازی انجام شد. افراد مشارکتکننده در این پژوهش دانشجویان رشتههای کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی در سال تحصیلی 1400-1401 و در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری به تعداد 988 نفر بودند (N=988) که بر مبنای جدول کرجسی و مورگان تعداد 276 نفر از آنان به عنوان نمونه و به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای با انتساب متناسب انتخاب شدند. برای گردآوری دادهها از دو پرسشنامه سواد اطلاعاتی (دانش حضوری) انجمن کتابخانههای دانشکدهای و تحقیقاتی آمریکا و پرسشنامه استاندارد قابلیت کارآفرینی شورای شهر دورهام انگلستان استفاده شد. روایی صوری و ظاهری ابزار پژوهش به تأیید استادان کارآفرینی و همچنین استادان دانشکده کشاورزی که دارای تجربه در زمینه موضوع بودند، رسید. روایی همگرا از طریق محاسبه (AVE) انجام شد که معادل 8/0 به دست آمد. پایایی ابزار پژوهش نیز از طریق ضریب تتای ترتیبی مورد برسی قرار گرفت که مقدار قابل پذیرشی به دست آمد. بر مبنای نتایج دانشجویان مقطع دکتری از دانش حضوری و قابلیت کارآفرینی بالاتری برخوردار بودند. اما میزان اشراف معلوماتی و قابلیت کارآفرینی دانشجویان مقطع کارشناسی کمتر از سطح متوسط بود. بر اساس ضریب همبستگی اسپیرمن دانش حضوری دانشجویان و ابعاد آن همبستگی مثبتی با قابلیت کارآفرینی داشت. به طوریکه بر اساس نتایج رگرسیون ترتیبی ابعاد دانش حضوری بین 20 تا 30 درصد از قابلیت کارآفرینی دانشجویان را تبیین نمود
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
The Relationship between Presence knowledge and Entrepreneurial Capabilities of Razi University Agricultural Students
نویسنده [English]
- zahra korani
Payam noor university
چکیده [English]
Recognize opportunities and take advantage of them. The present causal research was conducted with the aim of the relationship between Presence knowledge and entrepreneurial capabilities of agricultural students in Razi University. Participants in this study were 988 students majoring in agriculture and natural resources of Razi University in the academic year 1401-1400 and in three levels of bachelor, master and doctorate (N = 988) that based on Krejcie and Morgan's table, 276 of them were selected as the sample by stratified random sampling with proportional assignment. For data collection, two questionnaires of information literacy (Presence knowledge) of the American College of Library and Research Libraries and the standard questionnaire of entrepreneurship of Durham City Council were used. The formal and visual validity of the research tool approved by professors entrepreneurship also the professors from the Faculty of Agriculture who had experience in the subject. Convergent validity was performed by calculation (AVE) which was equal to 0.8. The reliability of the research instrument was evaluated by the ordinal theta coefficient, which was acceptable. Based on the results, doctoral students had higher Presence knowledge and entrepreneurial ability. But the level of information aristocracy and entrepreneurial ability of undergraduate students was below average. According to Spearman Correlation coefficient, students' Presence knowledge and its dimensions had a positive Correlation with entrepreneurship. Based on the results of sequential regression, the dimensions of information Presence knowledge between 20 to 30% of students' entrepreneurial ability.
کلیدواژهها [English]
- Presence knowledge
- Entrepreneurial Capabilities
- Agricultural Students
- Employment Envelopment