نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 دانش آموخته دکتری آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

10.22092/jaear.2024.364234.1982

چکیده

در حال حاضر، توسعه رهیافت‌های آموزش کارآفرینی با هدف تسهیل‌ یادگیری تجربی در آموزش عالی کشاورزی ضرورتی آشکار به نظر می‌رسد. این تحقیق با هدف تدوین چارچوب مفهومی چندلایه کسب‌وکارآفرینی دانشجویی مبتنی بر پدیدارشناسی تفسیری انجام شد. گروه هدف این تحقیق، مطلعان کلیدی شامل ذینفعان و دست‌اندرکاران طرح‌های کسب‌وکار دانشجویی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان بود. نمونه‌گیری به صورت هدفمند، به شیوه نظری انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، مصاحبه نیمه‌ساختاریافته بود (n=30). در نتیجه، چهار طبقه یا لایه مفهومی شکل گرفت. درونی‌ترین لایه به بهبود و ارتقای یادگیری دانشجویان از مجرای کسب‌وکارآفرینی از هفت شناسه مفهومی و۱۰ برچسب مفهومی شکل گرفت. دومین لایه شناسایی شده بازتاب بهبود کیفیت آموزشی دانشجویان کشاورزی در نتیجه مشارکت در چرخه کسب‌وکارآفرینی حین تحصیل از ۲۰ شناسه مفهومی و ۲۰ برچسب مفهومی متناظر آن پدیدار شد. لایه سوم، یعنی دستاوردهای توسعه کسب‌وکارهای دانشجویی در سطح فردی از ۱۲ گزاره با ۱۹ کد مفهومی تشکیل شد. آخرین لایه مفهومی، یعنی توسعه دانشگاهی تبلور ثمرات توسعه دانشگاهی در نتیجه حمایت از کسب‌وکارآفرینی دانشجویی است و از هم‌آیی ۱۹ گزاره با ۲۲ کد مفهومی پدیدار شد. بر اساس الگوی مفهومی برآمده از یافته‌های این تحقیق، حمایت از مشارکت دانشجویان در فعالیت‌های کارآفرینی و کسب‌وکار حین تحصیل در بوم‌سامانه دانشگاه، در ابتدا، منجر به بهبود یادگیری آنها می‌شود. این بهبود، به ارتقای کیفیت آموزشی و بهبود تجربه تحصیلی آنها از طریق دستیابی به تجربه‌های غنی و متنوع خواهد انجامید. بهبود آموزش و ارتقای یادگیری دارای دستاوردهای معنی‌داری برای خود دانشجویان (توسعه فردی) و نیز، دانشگاه و جامعه در سطح وسیع‌تر است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Conceptual framework of business expertise and student entrepreneurship in agricultural higher education

نویسندگان [English]

  • Mohammad Sharif Sharifzadeh 1
  • Gholamhossein Abdollahzadeh 2
  • Fatemeh Rajabian Gharib 3

1 Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

2 Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

3 University of Agricultural Extension and Education and Natural Resources of Khuzestan, Iran

چکیده [English]

Currently, there is a pressing need to develop entrepreneurship education approaches that foster experiential learning in higher agricultural education. In this study, our primary objective was to construct a comprehensive conceptual framework for student entrepreneurship using interpretive phenomenology. To gather data, a semi-structured interview was conducted with 30 participants. The findings resulted in the formation of four conceptual layers. The innermost layer aims to enhance and foster students' learning through entrepreneurship. It comprises seven conceptual propositions (conceptual identifiers) and ten conceptual labels (core themes). The second conceptual layer reflects the improvement in agricultural students' educational quality through their involvement in the entrepreneurial cycle during their education. It consists of 20 conceptual propositions and their corresponding conceptual labels. The third layer pertains to the individual achievements of student enterprise development. It includes 12 conceptual propositions and 19 conceptual labels. The final conceptual layer focuses on the academic development resulting from supporting student entrepreneurship. It emerged from the convergence of 19 conceptual propositions and 22 conceptual labels. Based on the conceptual model derived from the research findings, facilitating students' involvement in entrepreneurial and business activities within the university ecosystem has a positive impact on their learning outcomes. This improvement not only enhances the quality of education but also enriches their educational experience by providing them with diverse and valuable experiences. Enhancing teaching and promoting learning has significant benefits for both students (personal development) and the broader university community and society.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Experiential learning؛ Student entrepreneurship؛ Entrepreneurship education
  • Praxeology
دانایی‌فرد، ح. و کاظمی، ح. ۱۳۹۰. پژوهشهای تفسیری در سازمان؛ استراتژیهای پدیدارشناسی و پدیدارنگاری (چاپ اول). تهران: انتشارات دانشگاه امام صادق (ع).
رستمی، ف.، گراوندی، ش.، زرافشانی، ک. ۱۳۹۰. پدیدار شناسی تجربیات دانشجویان در تأسیس کسب و کار (مطالعه موردی: دانشجویان پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه). توسعه کارآفرینی، ۴(۱۴): 105- 87.
شریف‌زاده، م. ش. و عبداله‌زاده، غ. 1394. مولفه‌های توسعه‌ی آموزش کارآفرینی در نظام آموزش عالی کشاورزی. پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی،۷(۳۲): ۹۶-۱۱۲.
شریف‌زاده، م. ش.، عبدالله‌زاده، غ.، نجفی‌نژاد، ع. ۱۳۹۷. موردکاوی تجربه گذار به دانشگاه کارآفرین: دانشگاه بسان یک زیست‌بوم کارآفرینی خرد. کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی،۵(۲): ۳۳-۶۹.
صابری تنسوان، م.، شریف‌زاده، م.ش.، عبدالله‌زاده، غ.، و پهلوانی، م. ه. 1400. نقش فرصت‌های یادگیری ژرفایی بر توسعه‌ی قابلیت‌های کارآفرینانه دانشجویان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، ۱۳(۵۶):۱۱۱-۱۲۹.
گراوندی، ش.، و چشمه‌کبودی، ف. ۱۳۹۰. مزایا و چالش‌های تعاونی‌های دانشجویی کارآفرین (مطالعه‌ی موردی تعاونی 4802 دانشکده‌ی کشاورزی دانشگاه رازی). مجله تعاون و کشاورزی، ۹(۳۳): ۱-۱۴.
ملکمحمدی، ا. 1402. فرگشت (تکامل)، رفع نارسایی‌ها و بهینه‌سازی نظریه پایه‌ور. پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی؛ ۱۵(۶۵): ۱۴۸-۱۶۵.
موسوی سرشت، س. ا.، مردانژادی، ه.، شیری، ن. ۱۴۰۰. موانع و مشکلات کسب‌وکارهای مبتنی بر تعاونی‌های دانشجویی کشاورزی: مطالعه‌ای پدیدارشناسانه در غرب کشور. مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی، ۸(۴):۲۱-۳۴.
نوه‌ابراهیم، ع.، و عزیزی شمامی، م. 139۱. بررسی رابطه بین وضعیت اجتماعی و اقتصادی دانشجویان شبانه با ادراک آنها از سرمایهگذاری در تحصیلات تکمیلی. پژوهش و برنامه‌ریزی در آموزش عالی، ۱۸ (۲): ۱۰۹-۱۳۰.
Abd Rahim, N., Mohamed, Z., Tasir, Z. and Shariff, S. A. (2022). Impact of experiential learning and case study immersion on the development of entrepreneurial self-efficacy and opportunity recognition among engineering students. Higher Education Pedagogies, 7(1): 130-145. Bienkowska, D., M. Klofsten and Rasmussen, E. (2016). PhD students in the entrepreneurial university ‐ Perceived support for academic entrepreneurship. European Journal of Education, Vol. 51(1), pp. 56-72. Cope J (2005).Toward a dynamic learning perspective of entrepreneurship. Entrep Theory Pract 29(4):373–397 Cope J., and Watts, G. (2000). Learning by doing: an exploration of experience, critical incidents and refection in entrepreneurial learning. Int J Entrep Behav Res 6(3):104–124 Corbett, A.C. (2005). Experiential learning within the process of opportunity identification and exploitation. Entrep Theory Pract 29(4):473–491 Crammond, R., Omeihe, I., and Murray, A. (2023). Re-evaluating Entrepreneurship Education through a Team-Based Approach: Activities and Archetypes within a Scottish University. In: Block, J.H., Halberstadt, J., Högsdal, N., Kuckertz, A., and Neergaard, H. (eds) Progress in Entrepreneurship Education and Training. FGF Studies in Small Business and Entrepreneurship. Springer, Cham. Creswell, J. W. and Clark, V. L. P. (2007). Designing and Conducting Mixed Methods Research. Thousand Oaks, CA: Sage Publications. Creswell, J. W. and Miller, D. L. (2000). Determining validity in qualitative inquiry. Theory into Practice, 39 (3): 124-131. Davies, L., Urzelai, B., and Ozadowicz, K. (2022). Exploring the Professional Identity and Career Trajectories of Undergraduates on a Team-Based, Experiential Degree Programme. In: Larios-Hernandez, G.J., Walmsley, A., Lopez-Castro, I. (eds) Theorising Undergraduate Entrepreneurship Education. Palgrave Macmillan, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-87865-8_11 de Agapito Kangerski, F., de Morais, L.P.V.X.C., de Bem Machado, A., Barboza, D.V.D., Dandolini, G.A. (2023). Co-creation of Entrepreneurship Learning Environment in Partnership with an Actor from the Innovation Ecosystem. In: Pereira, L., Krus, P., Klofsten, M. (eds) Proceedings of IDEAS 2022. IDEAS 2022. Design Science and Innovation. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-29129-6_9 Fayolle, A. and Gailly, B. (2008). From craft to science: Teaching models and learning processes in entrepreneurship education. Journal of European Industrial Training, 32(7): 569-593. Fiet, J. O. (2001). The pedagogical side of entrepreneurship theory. Journal of Business Venturing 16: 101–17. Gemmell, R.M., and Kolb, D.A. (2013). Experiential Learning and Creativity in Entrepreneurship. In: Carayannis, E.G. (eds) Encyclopedia of Creativity, Invention, Innovation and Entrepreneurship. Springer, New York, NY. Gianiodis, P. T., and Meek, W. R. (2020). Entrepreneurial education for the entrepreneurial university: A stakeholder perspective. The Journal of Technology Transfer, 45(4):1167–1195. Healy, M., and Perry, C. (2000). Comprehensive criteria to judge validity and reliability of qualitative research within the realism paradigm. Qualitative Market Research, 3 (3):118-126. Hernández-López, L. E., Álamo-Vera, F. R., Ballesteros-Rodríguez, J. L., and Saá-Pérez, P. D. (2020). Socialization of business students in ethical issues: The role of individuals’ attitude and institutional factors, The International Journal of Management Education, 18 (1): https://doi.org/10.1016/j.ijme.2020.100363. Hyams-Ssekasi, D., and Caldwell, E.F. (2018). An Exploration of Experiential Education as a Catalyst for Future Entrepreneurs. In: Hyams-Ssekasi, D., Caldwell, E. (eds) Experiential Learning for Entrepreneurship. Palgrave Macmillan, Cham. Kassean H., Vanevenhoven J., Liguori E., and Winkel, D.E. (2015) Entrepreneurship education: a need for refection, real-world experience and action. Int J Entrep Behav Res 21(5):690–70 Klofsten, M., Jones-Evans, D. and Pereira, L. (2021). Teaching science and technology PhD students in entrepreneurship-potential learning opportunities and outcomes. J Technol Transf 46: 319–334. Lee, Y. and Lee, Y. (2020). University Start-Ups: The Relationship between Faculty Start-Ups and Student Start-Ups. Sustainability, 12, 9015; doi:10.3390/su12219015 Longva, K. K. (2021). Student venture creation: developing social networks within entrepreneurial ecosystems in the transition from student to entrepreneur. International Journal of Entrepreneurial Behavior & Research, 27 (5): 1264-1284. Mahon, K., Heikkinen, H.L., Huttunen, R., Boyle, T., and Sjølie, E. (2020). What is Educational Praxis? In: Mahon, K., Edwards-Groves, C., Francisco, S., Kaukko, M., Kemmis, S., Petrie, K. (eds) Pedagogy, Education, and Praxis in Critical Times. Springer, Singapore. Mason, C.,Anderson, M., Kessl, T., and Hruskova, M. (2019). Promoting student enterprise: Reflections on a university start-up programme. Local Economy 35(1):68-79 Morris, M.H., Shirokova, G, Tsukanova, T. (2017). Student entrepreneurship and the university ecosystem: a multi-country empirical exploration. Eur J Int Manag 11(1):65–85 Omeihe, K.O., and Omeihe, I. (2023). Transformative Action and the Structure of Reflexivity: Aspects of Enterprise Teaching and Quality Pedagogy. In: Block, J.H., Halberstadt, J., Högsdal, N., Kuckertz, A., Neergaard, H. (eds) Progress in Entrepreneurship Education and Training. FGF Studies in Small Business and Entrepreneurship. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-28559-2_21 Pittaway, L., and Cope, J. (2007). Simulating entrepreneurial learning: Integrating experiential and collaborative approaches to learning. Management Learning, 38: 211–33. Pittaway, Luke, Elena Rodriguez-Falcon, Olaojo Aiyegbayo, and Amanda King. (2011).The role of entrepreneurship clubs and societies in entrepreneurial learning. International Small Business Journal, 29: 37–57. Preedy, Sarah, and Paul Jones. 2017. Student-led enterprise groups and entrepreneurial learning: A UK perspective. Industry and Higher Education 31: 101–12. Rasmussen, E.A., Sørheim, R. (2006). Action-based entrepreneurship education. Technovation 26(2):185–194 Sánchez, J. C. (2013). The impact of an entrepreneurship education program on entrepreneurial competencies and intention. Journal of Small Business Management, 51: 447–65. Sieger, P., Fueglistaller, U. and Zellweger, T. (2014). Student Entrepreneurship across the Globe: A Look at Intentions and Activities. St. Gallen: Swiss Research Institute of Small Business and Entrepreneurship at the University of St. Gallen (KMU-HSG). Sieger, Philipp, Urs Fueglistaller, and Thomas Zellweger. 2016. Student Entrepreneurship 2016: Insights from 50 Countries. St. Gallen and Bern: KMU-HSG/IMU Siivonen PT, Peura K, Hytti U, Kasanen K, Komulainen K. (2019). The construction and regulation of collective entrepreneurial identity in student entrepreneurship societies. Int J Entrep Behav Res 26(3):521–538 Souitaris V, Zerbinati S, Al-Laham A (2007). Do entrepreneurship programmes raise entrepreneurial intention of science and engineering students? The effect of learning, inspiration and resources. J Bus Ventur 22(4):566–591 Valerio, A., Parton, B. and Robb, A. (2014). Entrepreneurship Education and Training Programs around the World: Dimensions for Success. Washington: The World Bank. Vorbach, S. (2023). The Role of Student Teams in Entrepreneurship Education. In: Auer, M.E., Pachatz, W., Rüütmann, T. (eds) Learning in the Age of Digital and Green Transition. ICL 2022. Lecture Notes in Networks and Systems, vol 633. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-26876-2_99 Walmsley, A. and Wraae, B. (2022). Entrepreneurship education but not as we know it: Reflections on the relationship between Critical Pedagogy and Entrepreneurship Education. The International Journal of Management Education 20 (2022) 100726.https://doi.org/10.1016/j.ijme.2022.100726. Wright, M., Siegel, D.S., Mustar, P. (2017). An emerging ecosystem for student start-ups. J Technol Transfer 42(4):909–922 Yoo, S., Turner, J., Nimon, K., and Adepoju, B. (2023). Weaving Layers of Learning: Multiplex Learning Networks in the Workplace. Human Resource Development Review, https://doi.org/10.1177/15344843231215380